В украинските градове, които са под контрола на руски нашественици,

...
В украинските градове, които са под контрола на руски нашественици,
Коментари Харесай

Руски терор в завзетите украински градове

В украинските градове, които са под контрола на съветски нашественици, започнаха репресии против дейни жители, медийни служащи и политици, оповестяват локални публицисти и публични лица, представени от украинския информативен уебсайт.

Херсонският публицист Константин Риженко сподели за Радио Свобода на 12 март, че в Херсон съветските сили за сигурност преследват и задържат украински деятели, публицисти, някогашни военни и всеки, който не крие проукраински позиции.

Според него руснаците имат описи с деятели, които се опълчват на войната и окупацията.

„ Последните дни, когато Специалният отряд за бързо реагиране и съветската армия бяха въведени в града, представители на съветската армия започнаха да вървят от врата на врата и да разрушават вратите на деятели, някогашни чиновници на Службата за сигурност на Украйна, някогашни военни. Те заплашват публицисти. Има информация, че е отведен един публицист, само че това е непроверена информация. Няколко пъти са ми предавали информация, че са търсили мене съответно, разпитвали са. По някаква причина - с фоторобот ", сподели Риженко.

По думите му съветските сили за сигурност са отделили най-големия пазар в града и на всеки, който влиза или излиза от територията му, са проверявали телефоните и са търсили дали лицето е предавало информация за придвижването на съветската техника до чат бота на Службата за сигурност на Украйна.

" Окупаторите завзеха следствен арест, който преди този момент се използваше като градски изрезвител. Не знам какъв брой хора към този момент са докарани там ", сподели журналистът.

Според него доста арестувани има и в Нова Каховка, Херсонска област.

„ Местните деятели ми споделят, че там има толкоз доста арестувания, че към този момент няма задоволително места в килиите, а хората просто се събират в гаража на локалното ръководство на Министерство на вътрешните работи и се държат там. Имат избрани описи и те започнаха да работят върху тях “, сподели Риженко.

Началникът на Запорожската регионална военна администрация Александър Старух в ефира на Канал 24, сподели, че в завзетите градове в района съветските сили за сигурност преследват и политици и дейни жители. Той напомни, че нашествениците отвлякоха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров и кмета на Днипрорудни Евгений Матвеев, както и редица деятели.

Старух изясни, че нашествениците желаят да убедят кметовете на градовете да им сътрудничат и да сплашат деятели.

В същото време, акцентира той, нито една общественост не се е съгласила да сътрудничи с окупаторите.

Старух сподели още, че в Мелитопол и Бердянск " под цеви " са събирали информация за публицисти.

„ Те притискат родственици и другари, с цел да окажат те напън върху публицистите, тъй че, извинете, да пропагандират целия този отпадък, който дават “, сподели той.

В Енергодар, Запорожска област, както оповестява РИА Мелитопол, окупаторите стопират водачи, деликатно претърсват коли за оръжие, ревизират документи и телефони.

Агенцията популяризира няколко видеозаписа, снимани в града, на които се виждат спирани и бити водачи. Според Старух има случаи, когато окупаторите лишават коли от жители.

краткотрайно оккупированный Мелитополь не сдаётся..
— Румынская сотня (@latiniano)
Жители на окупирания Мелитопол стачкуват против ареста на кмета им съветските сили. Видео Туитър
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР