В Ухан се връщат на работа, тръгва и градският транспорт.

...
В Ухан се връщат на работа, тръгва и градският транспорт.
Коментари Харесай

Китай победи COVID-19, но дали е така?

В Ухан се връщат на работа, потегля и градският превоз. Според формалните данни, Китай съвсем е прогонил ковид.

Експерти обаче предизвестяват, че не трябва да имаме вяра на информациите от Пекин. Каква е истината?

За нормализация в Китай и дума не може да става, само че всекидневието въпреки всичко леко се стабилизира.

Дори в провинция Хубей, откъдето потегли пандемията, хората към този момент могат да излизат от домовете си. Пълната изолираност в Ухан и в останалата част от провинцията е частично разхлабена, публичният превоз още веднъж се движи, последователно се отстраняват и контролните пунктове.

Епидемията е овладяна?
Партийното управление на Китай също към този момент демонстрира сдържан оптимизъм. Според вицепрезидента на Централната банка, епидемията към момента можела да се отрази неподходящо да вземем за пример върху търсенето на избрани артикули.

Но към този момент била овладяна в такава степен, че китайската стопанска система щяла да се възвърне. Редица наблюдаващи обаче посрещат с запаси сходни изказвания.

Пекинската икономическа анализаторка Дан Уан счита, че сред желанията на централното управление и опциите в обособените провинции има сериозна разлика: „ Правителството прави всичко допустимо, с цел да тръгнат хората още веднъж на работа. По места обаче на хората към момента се постановат ограничавания. Защото локалните управления знаят, че в случай че в техния район нивото на заразявания още веднъж се увеличи, личната им политическа кариера е завършила “.

Според формалните данни, в Китай към този момент няма нови заразявания с COVID-19. Мнозина специалисти обаче подлагат и тази информация на подозрение, защото през миналите десетилетия китайското управление нееднократно е укривало неприятните вести и е разкрасявало статистиката.

В страната няма нито съпротива, нито свободни медии, нито гражданско общество, тъй че никой не може да опровергае формалната информация.

Японската информационна организация „ Киодо “ цитира доктор от карантинен център в Ухан, съгласно който не трябва да се доверяваме на формалните данни. Подобни вести излязоха и по публичните медии в Хонконг. Всички обаче са единомислещи, че в следствие от фрапантните ограничавания броят на новозаразените фактически понижава.

В Пекин към момента са извънредно изнервени
Междувременно Шанхай снижи степента на изключителното състояние от 1 на 2. От всичките 33 района на страната към този момент единствено в четири важи първата, най-строга степен. Сред тях са Хубей и Пекин.

Досега няма публични известия за инфектирани измежду политическите, икономическите и военните елити в Пекин. Партийното и държавното управление на Китай се пробва - доколкото е допустимо - да защищити Пекин от вируса.

А това демонстрира, че китайските управници към момента са извънредно изнервени. Илюстрация за това са рестриктивните мерки, които се постановат върху полетите към Пекин.

Тези полети и без друго са сведени до най-малко, като също така кацат не на едно от двете столични летища, а в прилежащите провинции. И всички пасажери, без изключение, незабавно се слагат под карантина.

В същото време китайските медии все по-често осведомят за ограниченията против пандемията в Европа и в Съединени американски щати. И в цялата страна се шири горделивост от обстоятелството, че китайският опит може да послужи за образец на всички места по света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР