В учебно опитната база на Аграрния университет в Пловдив, вероятно

...
В учебно опитната база на Аграрния университет в Пловдив, вероятно
Коментари Харесай

Шефът на OIV Пау Рока стана Доктор хонорис кауза на УХТ

В образователно опитната база на Аграрния университет в Пловдив, евентуално ще бъде ситуиран пробният лозаро-винарски център на Международната организация по лозата и виното (OIV). Както Марица писа, организацията със седалище в Париж, ще открие свое посланичество в района. Целта е да се съхраняват и разпространяват автохтонни сортове лозя, които виреят на Балканите и в Черноморския район.

Новината удостовери през днешния ден под тепетата генералният шеф на OIV Пау Рока. На тържествена гала в Университета по хранителни технологии в Пловдив той бе почетен с почетното звание Доктор Хонорис Кауза. То бе присъдено от Академичния съвет на вуза за извънреден принос в развиването на двустранните връзки сред OIV и УХТ.

По самодейност на Рока и под егидата на OIV в образователното заведение ще се разкрие нова магистърска компетентност „ Технология на виното и високоалкохолните питиета “, която ще се преподава на британски език. Тя ще започва през академичната 2022/2023 година С нейното въвеждане УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие във Франция и Университета „ Дейвис “ в Съединени американски щати, който ще присъжда дипломи с етикета на OIV.

Ректорът на УХТ проф. доктор инж. Пламен Моллов връчи на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет. За брачната половинка на испанеца – Диана, имаше специфичен подарък – имитация на един от ритоните от Панагюрското златно богатство.



Сред формалните посетители на церемонията бяха посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова – Ташкова, ректори на висши образователни заведения от Пловдив и страната и други

Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР