В Турция отново бе поставен въпросът за свободата на словото.

...
В Турция отново бе поставен въпросът за свободата на словото.
Коментари Харесай

Турция разследва писатели заради темите в романите им

В Турция още веднъж бе подложен въпросът за свободата на словото. Това стана след решението на турски правосъдни управляващи да бъдат преследвани от закона писатели романисти.

Известната писателка Елиф Шафак, която живее в Лондон, прикани в неделя турските си сътрудници да се разгласят против наказателното гонене поради тематиките, наранени в романите им. По-рано Шафак и друга известна турска писателка – Айше Кулин – бяха гневно подложени на критика в обществените мрежи в Турция. Потребители приканват управляващите да ги проверяват поради пасажи в творбите им, които смятат за непристойни.

Миналата седмица в Турция създателят и издателят на книга, в която се разказва педофилска сцена, бяха арестувани, откакто против тях бяха повдигнати обвинявания от прокуратурата. Ден по-късно и двамата бяха освободени под гаранция. Авторът се отбрани, че написа в традицията на американския "вулгарен натурализъм ".

Според турски юристи и министерствата на културата и на фамилията и обществената политика сходни книги са вулгарни, могат да обиден нравственото и психическо развиване на децата и подбуждат към полови закононарушения.

Директорката за Англия на интернационалната писателска мрежа ПЕН Антония Байат, представена от "Гардиън ", съобщи, че организацията е "дълбоко обезпокоена " от офанзивите против Елиф Шафак. През 2006 година Шафак беше съдена и оправдана поради определянето на всеобщата крах на арменци през 1915 година като „ геноцид “ в книгата си "Копелето на Истанбул ".

Според някои оценки на интернационалните организации към 15% от девойките в Турция, най-вече в югоизточните кюрдски региони, се женят, преди да навършат 18 години.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР