В Турция от днес е обявен тридневен траур във връзка

...
В Турция от днес е обявен тридневен траур във връзка
Коментари Харесай

Ердоган призова турската общественост за участие в протестите срещу Израел

В Турция от през днешния ден е разгласен тридневен печал по отношение на убийството на над 50 палестинци от израелската войска в линията Газа в памет на жертвите.

Турският парламент ще се събере денем на изключително съвещание във връзка кръвопролитните конфликти, последвали откриването на американското посолство в Йерусалим. Предвижда се да бъдат разисквани начинания, които турската страна ще предприеме в символ на взаимност с палестинците и митинг против дейностите на Израел.

В петък по самодейност на Турция в Истанбул ще бъде свикано изключително съвещание на Организацията за ислямско съдействие.
Същия ден по едно и също време в Града на Босфора и в Диарбекир ще бъдат проведени протестни манифестации против Израел и в поддръжка на палестинците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани турските жители всеобщо да вземат участие в протестните изяви.

"Призовавам всички здравомислещи хора, било християни, евреи или от която и да било друга вяра в нашата страна и по света, да надигнат глас против тази неправда ", съобщи той.

Ердоган упрекна Израел в държавен тероризъм и геноцид "Проклинаме всички, които правят този геноцид, както Израел, по този начин и неговият покровител Съединени американски щати. Израел прави държавен тероризъм. Израел е терористична страна. И това, което прави, е геноцид " съобщи турският държавен глава.

Ердоган разгласи, че ще организира срещи със международни водачи по отношение на трагичните събития в линията Газа, в това число и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30... към профила.

Снощи той осъди се чу по телефона с палестинския президент Махмуд Абас. Ердоган и Абас осъдиха преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим и убийството на десетки палестинци от израелската войска в линията Газа.

В сряда стартира Рамазанът и през този заветен за мюсюлманите месец Турция ще инициира акция за събиране на помощи за палестинците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР