В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента

...
В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента
Коментари Харесай

В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента

В Турция избират нов държавен глава и състав на Народното събрание Решаващи президентски и парламентарни избори в Турция . Резултатите или ще бетонират Реджеп Ердоган във властта или ще разместят пластовете в политиката. Опонентите му са петима, като главният му съперник е претендентът на Народно републиканска партия - Мухарем Индже .

Изборите са изключително значими за бъдещето на страната , защото ще трансформират политическата й система , въвеждайки публично резултатите от референдума от 16 април м.г. и трансформирайки страната от парламентарна в президентска република. Новият президент на Турция ще разполага със доста разширени пълномощия . Ако никой от претендентите за президент не получи над 50%, на 8 юли ще се организира втори тур.
 
 / Gulliver/Getty Images

56 милиона души се явяват пред изборните урни в Турция , за да дефинират състава на 600-местния парламент и да изберат нов президент . Вотът е последната стъпка, за да реализира Ердоган задачата си - еднолично ръководство, легитимирано с избори. През последните 16 години той не е губил избори . Сега обаче съгласно анализатори е изправен пред тежки избори. Срещу него застават няколко претенденти.

Най-сериозният му конкурент е Мухарем Индже - претендент на Републиканската партия, асоциирана с Ататюрк. Индже дава обещание да върне Турция към парламентаризма , да търси помиряване с кюрдите и да свърже още веднъж страната с естествените й съдружници, най-много от Европа. -->
 
 / Gulliver/Getty Images

Друг претендент за президентския пост е някогашният вътрешен министър Мерал Акшенер . Наричат я Вълчицата. Отцепила се от сюъюзниците на Ердоган - Партията на националистическото деяние, тя оглавява новосформираната Партия на положителното.
 
 / Gulliver/Getty Images

Канидат за президентския пост е и Селахатин Демирташ, водач на прокюрдската Демократична партия на народите . Той е индивидът, който съумя да вкара прокюрдска партия в Народното събрание на изборите през 2015-а. Сега е в пандиза по обвинявания за връзки с кюрдските сепаритисти и може да получи присъда от 142 години затвор. Демирташ организираше предзизборната си акция от пандиза.

Четвъртият човек, който ще се бори против Ердоган, е Темел Карамолаоглу - водач на Ислямистката партия на щастието. В изборната конкуренцията взе участие и Догу Перинчек - ръководител на крайнолявата Патриотична партия.
 
 / Gulliver/Getty Images

Що се отнася до парламентартие избори признатите наскоро промени в изборния закон към този момент разрешават сформирането на обединения . Очакванията са ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Ердоган да не получи повече от 50%. За да си подсигури оставането във властта, тя ще се съюзи с крайнодясната Партия на националистическото придвижване на Девлет Бахчели

Срещу тях се изправя не по-малко забавна коалиция, формирана от досегашни врагове - всемирски настроените републиканци, националистите от Добрата партия и ислямистите от Партията на щастието.
 
 / Gulliver/Getty Images

Залогът на изборите в Турция е огромен, тъй като който и да е президент след вота, ще ръководи с по-големи пълномощия ; която партия или съюз да има болшинство в Народното събрание, ще разчита на по-малко власт от досегашните политически сили , само че въпреки всичко ще може да оформя дневния ред, а на книга ще може и да отстранява президента.

След изборите държавният уред се трансформира изцяло - няма да има министър председател, а единствено вицепрезиденти, назначавани от президента. Държавният глава ще управлява и правосъдната система , ще може да издава укази без парламентарно утвърждение . Парламентът се трансформира и от  550, местата в него стават 600.
 
 / Gulliver/Getty Images

Нови избори могат да бъдат свиквани и от президента, и от Народното събрание. Управляващите са си оставили малка врата - в случай че Народното събрание свика предварителни избори, президентът може да се кандидатира още веднъж.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР