В турския парламент бе приет закон, който предвижда до 3

...
В турския парламент бе приет закон, който предвижда до 3
Коментари Харесай

До 3 години затвор за фалшиви новини в Турция


В турския парламент бе признат закон, който планува до 3 година затвор за публицисти и консуматори в обществените мрежи, които популяризират подправени вести, предава „ Ройтерс “.

Нормативният акт е препоръчан от турския президент Реджеп Ердоган. Според него законът ще се оправи с все по-често разпространяващите се подправени вести и дезинформация, които основават опасност за публичния ред.

Най-спорният миг от новия закон е член 29. Той планува до 3 години затвор за разпространение на информация, която „ опонира на истината “ за вътрешната и интернационалната сигурност, публичния ред и здравето на Турция, с хипотетичната цел да се провокира „ социална паника, боязън и суматоха “.

Макар и мощно подложен на критика от опозицията, законопроектът бе признат с гласовете на ръководещата партия на президента Ердоган и нейните националистически съдружници, които дружно имат болшинство в Народното събрание.

Само 8 месеца преди изборите в Турция, този нормативен акт разрешава контрола над медиите, а социологическите изследвания демонстрират понижаващ се рейтинг на Ердоган.

Съветът на Европа съобщи, че неразбираемото определение на мярката за „ дезинформация “ и съпътстващата опасност от затвор може да има „ вцепеняващ резултат и нараснала автоцензура, не на последно място предвид на идните избори през юни 2023 година “.

В момента Турция е на 149 място от 180 страни в международния показател за независимост на пресата на Репортери без граници за 2022 година и деятелите се притесняват, че тези спомагателни ограничавания ще повлияят на способността на медиите да отразяват тъкмо идните избори в Турция, които се чакат през или преди юни, се оповестява в The Guardian.

Съюзът на турските публицисти (TGS) също подлага на критика държавното управление за избора да се съветва с американски компании за обществени медии по отношение на законопроекта, като в същото време не „ потърси мнението на журналистическите организации в Турция, които ще бъдат директно наранени “, показват още от изданието.

TGS неотдавна предизвести, че новият закон „ ще промени фрапантно медийния климат в страната, само че доста ще заобиколи свободата на изложение “. Те прибавят още, че новият закон съдържа клаузи, които могат доста да понижат приходите от реклама, нужни за поддържане на локалните новинарски издания и да доведат до поток от правосъдни каузи против новинарски уеб страници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР