В турските гимназии вече няма да се преподава теорията на

...
В турските гимназии вече няма да се преподава теорията на
Коментари Харесай

В Турция няма да учат за еволюцията. Теорията на Дарвин била спорна

В турските гимназии към този момент няма да се преподава теорията на Дарвин за еволюцията, тъй като е била противоречива и сложна за схващане от децата, заяви „ Ройтерс “, базирайки се на локалните учебни управляващи.

Турският президент Реджеп Ердоган и ръководещите за следващ път бяха подложени на яростни рецензии поради противоречивото решение. Анкара е упреквана, че къса със секуларизма, натрапен от бащата на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.

Главата „ Ранният живот и еволюция “ ще бъде отстранена от учебниците по биология в турските гимназии, съобщи Алпарслан Дурмуш, шеф на просветителните структури в южната ни съседка.

Дарвиновата доктрина за еволюцията ще може да бъде изучавана само от студентите, имащи това предпочитание след довеждане докрай на междинното си обучение, добави той.

„ Наясно сме, че в случай че нашите възпитаници нямат нужните научни основи и познания, то те няма да могат да схванат някои противоречиви въпроси. Затова изключихме някои от тях от образователната стратегия “, съобщи Алпарслан Дурмуш.

Теорията на Дарвин за еволюцията е отхвърляна както от мюсюлмани, по този начин и от християни, които имат вяра, че Бог е сътворил света, както е разказано в Библията и Корана.

Турският президент Ердоган беше подложен на остри рецензии поради загърбването на секуларизма – отстояването на тезата, че политиката и религията би трябвало да работят без значение една от друга.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш съобщи по-рано през тази година, че теорията на Дарвин за еволюцията – датираща от XIX век – е „ остаряла “ и не е наложително да се преподава в учебните заведения.

Новите промени в образователната стратегия ще влязат в действие от образователната 2017-2018 година. Учебната стратегия е формирана в сходство с „ турските полезности “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР