В турската предизборна кампания миналата седмица имаше изненада - сред

...
В турската предизборна кампания миналата седмица имаше изненада - сред
Коментари Харесай

Битката за кюрдски гласове в Турция е на живот и смърт

В турската предизборна акция предходната седмица имаше изненада - измежду спокойните манифестации на огромните партии имаше и предизборна обиколка в югоизточен град, приключила със конфликти.

В град Суруч, близо до сирийската граница, четирима (първото известие бе за трима) починаха при конфликти сред поддръжници и членове на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и поданици, които поддържат прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Загинаха братът на народен представител от ПСР, както и двамата братя и бащата на гражданин на Суруч, Фадъл Шеняшар. Новината остави Турция стъписана - Суруч беше и мястото на един от първите огромни атентати на " Ислямска страна " в Турция; 33-ма деятели, множеството на възраст към 20 години, бяха убити в града през лятото на 2015 година

Случилото се подсети за тежестта на кюрдските гласоподаватели - най-малко 16 млн. души и към една пета от популацията - в миг, в който изборите са източник на известно напрежение за ПСР и президента Реджеп Тайип Ердоган. Причината е, че някои изследвания предвиждат резултат от под 50% за него и близо 10% (минималния предел за влизане в парламента) за ДПН на изборите тази неделя.

По-рано този месец в турски медии изтече даже запис, на който се чуват апелите на Ердоган за акция против гласоподаватели на прокюрдската партия, тъй като в случай че тя не влезе в Народното събрание, това ще " усъвършенства обстановката ".

" Кюрдите ще са един от решаващите фактори на изборите на 24 юни ", написа и от години близкият до ръководещите в. " Дейли сабах ", съгласно който " триумфите в политическата непоклатимост и публичния ред " и " държавните услуги, предоставени в района (предимно обитаем от кюрди) " ще му оказват помощ да разшири поддръжката си измежду тях.

" Кюрдите не са хомогенни ", прибавя обаче изданието и цитира анализатори, съгласно които гласоподавателите на ДПН може и твърдо да гласоподават за кюрдската партия по идеологически аргументи, само че по-консервативната част от електората, цялостна с колебаещите гласоподаватели, може да е решаваща за изхода от вота.

 Битката за кюрдски гласове в Турция е на живот и гибел
© Umit Bektas, Reuters

Смесени усеща

ДПН, следващото преобразяване на огромна политическа организация на кюрдите, което влиза в Народното събрание (след забрани от няколко правителства), стана обект на офанзиви от управляващите, които настояват, че има връзки сред нея и неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), считана от Турция и Запада за терористична организация. Дори нейният някогашен ръководител Селяхатин Демирташ, кандидат-президент, сега е в пандиза по сходни обвинявания в очакване на процеса си.

И в случая от четвъртък Ердоган видя интервенция на ПКК и го дефинира като образец, доказващ " по какъв начин ПКК и ДПН към момента не са изоставили тактиката си да се хранят с кръвта на кюрдите ".

В реалност Ердоган печелеше и болшинството кюрдски гласове в първото си десетилетие на власт, когато политиката му беше на отстъпки и повече права за кюрдското малцинство (и в този момент към половината кюрдските гласоподаватели поддържат партията му). Сега, счита съпредседателят на ДПН Первин Бурдан, тактиката не е за печелене на гласове, а за смачкване на ДПН, която би трябвало да се държи под изборния предел. " Суруч беше провокация преди изборите на 24 юни. Мислят си: " Ако създадем нещо сходно в Суруч, никой няма да поддържа ДПН ", сподели тя на протест в Истанбул, представена от " Ал Монитор ".

 Плакати на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Мардин в Югоизточна Турция
© Goran Tomasevic, Reuters

Плакати на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Мардин в Югоизточна Турция

Разместване на изборни секции

В село Дадаш Аълъ в провинция Диарбекир тази година 265-те гласоподаватели няма да гласоподават в каменно учебно заведение, както нормално - поданици на 19 провинции ще би трябвало да гласоподават в други обитаеми места, а управляващите упорстват, че това се прави напълно от съображения за сигурност. Местни поданици и представители на кюрдската съпротива се притесняват, че това се прави поради поддръжката на ДПН. " Надяват се, че възрастните и болните няма да могат да отидат да гласоподават ", споделя за " Файненшъл таймс " стопанка от селото, в което болшинството поддържа точно кюрдската партия.

Гласуването ще е в зона, защитавана от управляващите против акции на въоръжени кюрдски групи. Депутатът от ПСР в Диарбекир Мехди Екер отхвърля всевъзможни догатки, че ръководещите желаят да повлияят на изхода от вота - по думите му става дума за прекомерно дребен брой гласоподаватели, едвам 144 хиляди при общо 59 млн. в цялата страна.

Опозиционни деятели и членове на ДПН се притесняват, че Ердоган и ПСР може да опитат да фалшифицират вота, с цел да получат нужния им резултат. " Имам чувството, че с цел да вземем 10% от вота на хартия в действителност имаме потребност от 15% ", сподели за " Файненшъл таймс " Мехмет Шериф Джамджъ от ДПН в Диарбекир.

" Републиканци " и " кюрди " един до друг

За ДПН вярата е в " пакта " с РНП - някои депутати от най-голямата опозиционна партия възнамеряват да гласоподават точно за кюрдската партия в Народното събрание, с цел да ѝ оказват помощ да влезе, макар че ще поддържат за президент личния си претендент, Мухарем Индже, написа " Файненшъл таймс ".

" В подмяна ", в случай че Ердоган фактически отиде на балотаж с Индже, ДПН е подготвена да пропагандира за него. Макар РНП да не е обичана от кюрдите по исторически аргументи (и партията на Ердоган непрекъснато да припомня това), Индже даже посети Демирташ в пандиза, а предходната седмица даже беше на протест в Диарбекир, където РНП партията получи едвам 2% от гласовете през 2015 година

 Мухарем Индже на протест в Диарбекир на 11 юни
© Associated Press

Мухарем Индже на протест в Диарбекир на 11 юни

Според изданието някои биха били подготвени да гласоподават за Индже даже единствено с цел да осуетят проектите на Ердоган. " Нямам доверие на Мухарем Индже. Но врагът на врага ми е мой другар ", споделя фермерът Фарук Йълмаз.

Предвид известната известност на Индже в Югоизточна Турция ръководещите пробваха да насочат част от виновността за случая в Суруч към него. " Причината и причинителят на случая в Суруч (са) Мухарем Индже. Той разглези (жителите или гласоподавателите на ДПН) и ги подтикна към принуждение ", счита вътрешният министър Сюлейман Сойлу. " За страдание има съюз на терора сред РНП и ДПН. "

РНП се пробва да заглуши тези послания от ръководещите - през днешния ден депутатът и заместник-председател на партията Гюрсел Текин сподели за кюрдската телевизия Rudaw, че " републиканците " са подготвени да правят отстъпка вицепрезидентски пост на кюрдски представител, в случай че Индже завоюва изборите. Само допреди десетилетие такава концепция би била табу за РНП. Залогът на изборите наподобява прекомерно огромен и въпросът е кой ще завоюва най-вече, като ухажва кюрдите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (385)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР