В Туркменистан на 25 март ще има парламентарни избори. Участващите

...
В Туркменистан на 25 март ще има парламентарни избори. Участващите
Коментари Харесай

Туркмения пое по пътя от република да стане султанат

В Туркменистан на 25 март ще има парламентарни избори. Участващите партии отново ще са три, листите са формирани от предходната година и единствено се следи някой претендент за народен представител да не е умрял. Единствената смяна съвсем несъмнено ще бъде младият президентски наследник Сердар Бердимухамедов да стане началник на Народното събрание, тоест вторият човек в страната, написа EADaily.

Синът на президента Гурбангули Бердимухамедов няма обществена биография, само че е на към 30 година, освен това е извънредно кадърен. Завършил е 3-годишен курс в Московската Дипломатическа академия (2008-2011), до 2015 година пази два механически доктората, минава през разнообразни високи длъжности в министерства и даже в прокуратурата. Стана народен представител в Меджлиса.

Президентът съвсем на всички места води сина със себе си. В държавните медии назовават това „ знак за последователност на поколенията” и „ наследник на туркменския народ”.

През октомври 2017 година президентът Бердимухамедов награди сина си за заслуги пред отечеството с орден „ Мяликглъ Бердимухамедов”, носещ името на неговия татко, тоест на дядото на Сердар. Като цяло в Туркменистан се подхващат опити законно да увековечат института на авторитаризма, настояват изтоковеди.

В постсъветското пространство не рядко се следи наклонността властта да минава от татко към наследник. Например в Беларус президентът Александър Лукашенко обществено разказвал за дребния си наследник Николай, че има на кого да съобщи „ щафетата след 20-25 г.”

В Азербайджан властта към този момент мина от бащата към сина. В Узбекистан обаче „ интервенция наследник” се провали – Гулнара Каримова вместо президентско кресло получи затворническа килия.

В Таджикистан Рустам Емомали, наследник на президента Емомали Рахмон, през декември 2017 година навърши 30 година, само че към този момент направи главозамайваща кариера - от футболист до кмет на столицата Душанбе, през 2013 година стана генерал-майор и началник на Митническата работа, а след две години оглави Агенцията за държавен финансов надзор и битка с корупцията. Вече може да се кандидатира за президент.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР