В цяла Европа е имало фашистки режим работвите групи по

...
В цяла Европа е имало фашистки режим работвите групи по
Коментари Харесай

Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа, трябва да видим как е повлиял на Северна Македония

" В цяла Европа е имало фашистки режим работвите групи по история би трябвало да обсъдят по какъв начин това е повлияло на територията на Северна Македония. "

Това съобщи пред медиите в Народното събрание министър председателят Кирил Петков, отговаряйки на въпроси за визитата си в Северна Македония и за позицията, която е изразил в Скопие във връзка писанията в македонските учебници по история, че българите са фашисти, татари и така нататък

В Скопие Кирил Петков се съгласи с македонската теза, че е имало " фашистки режим ", като направи уточнението " да не приказваме за български фашизъм ".

Думите му провокираха остра реакция в България. " Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята сред България и Македония. Това освен няма да спре македонците да назовават българите фашисти, ами напряко ще узакони езика на омразата против българите. Щетите от такова самопризнание няма по какъв начин да бъдат поправени, защото такава позиция ще е потвърждения на всички неистини и операции, които македонската историография популяризира от години ", е мнението на историка Емил Соколов.

Думите на Петков за фашизма, изречени и през днешния ден в Народното събрание, сигурно ще провокират още остри мнения.

Кирил Петков отговори и на въпроси за КПКОНПИ и за разногласието му със Сотир Цацаров.

" Моята роля е да има работещи институции ", сподели министър-председателят и изясни, че трябвало да се съблюдава законът.

" Ние сме парламентарна република и е доста значимо да си останем такава ", добави Кирил Петков.

" Няма към този момент специфични хора. Когато някой пристигна при мен и ми каже, че този или оня би трябвало да бъде непокътнат, моят отговор е: " Не! " Отсега да си знаят, тъй като още не е пристигнал никой при мен ", продължи министър председателят.

" Важно е да създадем закона по метод, по който дава опция тази организация да работи свободно. Не съм обсъждал имена ", съобщи министър-председателят, запитан кой ще бъде приемникът на Цацаров.

" С президента сме в един тим - тима на България. Бих се радвал той да бъде също толкоз сериозен към новото ръководство, както беше към предходното. Това е ролята на разделянето на управляващите ", сподели още Кирил Петков.

Ние сме дребна страна, не би трябвало да има разделяне, би трябвало да има градивни рецензии, в случай че има такива, само че работата ни, излизайки на открито, би трябвало да е в един глас, продължи той.

Действията на изпълнителната власт са основани единствено на това, което считам, че би трябвало да бъде осъществено, съобщи още Кирил Петков.

Той дефинира напускането на пленарната зала от страна ГЕРБ по време на речта на президента след полагането на клетва пред Народното събрание за втори мандат като липса на парламентарна просвета.

„ Аз мисля, че всички би трябвало да сме съгласни с всички неща, които президентът Румен Радев сподели по време на речта си – това да върнем правовата страна, да почистиме корупцията, мафията да няма надзор върху страната, да вкараме фокус върху нововъведенията, да имаме лидерска позиция в интернационален проект, да сме предвидим сътрудник “. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в коридорите на Народното събрание незабавно, откакто Румен Радев и Илияна Йотова поставиха обети като президент и вицепрезидент.

Запитан за изявлението си през вчерашния ден в Република Северна Македония, в което твърди, че в България е имало фашистки режим, Кирил Петков не съумя да отговори тъкмо какво е желал да каже.

„ Аз желая да кажа нещо по-генерално от това за вчерашното ми посещаване в Северна Македония. То беше доста градивно. Всъщност какво се случи? От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, въпреки това те ни дадоха нота, която се надяваме да получим от две години. Тази нота е доста по-важна от късо и дълго име. Какво в действителност споделя тя – „ Република Северна Македония няма искания към териториалната целокупност на България “. Това е нещо, което е доста обикновено те да кажат, само че с цел да се стигне до нея, се е преговаряла дълго време. Благодарение на градивния ни метод, отивайки там, я получихме. Тук би трябвало да се разбере, че визитата ни в Северна Македония през вчерашния ден беше огромен триумф. Сега имаме още доста работа да вършим “, акцентира Кирил Петков.

„ Трябва доста ясно да се разиска в историческата комисия. Това е част от работните групи. Аз няма да давам отговор за всички работни групи. Те ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа, всички знаем за това, и по какъв начин това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. По този въпрос би трябвало да се влезе в подробност в историческата комисия. Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме превоз, връзка София-Скопие, за 60 дни “, уточни още министър председателят, като не можа да довърши към какво още са се обединили България и Република Северна Македония, защото беше пресечен от публицистите.

Той отговори и на въпрос дали се е придържал към позицията на КСНС. „ Много хора през вчерашния ден с ревнивост видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход - да получим тази първа нота, те не бяха съумели да реализират “.

На въпрос дали към момента са от един тим с Румен Радев и дали чака президентът да бъде толкоз сериозен към кабинета, ръководен от Петков, колкото към предходното ръководство, Кирил Петков отговори по този начин:

„ Всички ние, в това число президентът и изпълнителната власт, сме от тима на България, да, в един тим сме, в тима на България. Много бих се радвал той да бъде също толкоз сериозен към изпълнителната власт. Това е силата на разделяне на управляващите, това е силата да имаме корекции. Всеки от нас може да има неточности и всеки един от нас може да получава спомагателни препоръки, както ние към него, по този начин и той към нас. Това е ролята на разделянето на управляващите на другите институции “.

Той разяснява и словото на президента пред депутатите и неговите цели.

Министър-председателят разяснява и тематиката с измененията в Конституцията. „ Искрено имам вяра, че в България не би трябвало да има човек, над който е единствено Господ. Не би трябвало да има такава институция, която да няма опцията някой да управлява и някой да дава опция, в случай че тази институция направи неточност, да се види тази неточност и да може да бъде институционално ръководена и поправена. В този миг имаме един човек, който е безотговорен “, акцентира Кирил Петков, визирайки основния прокурор Иван Гешев.

Според него страната ни би трябвало да си остане парламентарна република, само че би трябвало да имаме работеща правосъдна система.

Премиерът изясни, че ролята и задачата му е да има България, която е основана на институция и не зависи от самостоятелни хора.

„ ДАНС действително съумя да направи това свое деяние в посока надеждността на господин Цацаров. Това беше първа осеазаема стъпка, че оттук насетне организациите са свободни да работят, както смятат за добре и законът е единственото нещо, което се съблюдава. Няма към този момент специфични хора. И когато някой пристигна при мен и ми каже, че този или оня би трябвало да бъдат непокътнати, още от в този момент да знае - моят отговор е безусловно - не. Имаме институции, имаме закони и те би трябвало да се съблюдават от всички “, безапелационен бе Кирил Петков.

От думите му стана ясно, че „ Продължаваме промяната “ към момента няма номинация за ръководител на КПКОНПИ.

Министър-председателят направи коментар и по отношение на бонусите на Национална агенция за приходите. „ Национална агенция за приходите е в Министерство на финансите. Ще видя това, което те са създали “, изясни Петков и поздрави Национална агенция за приходите за добре свършената работа през миналата година и за събраните повече средства от предстоящото.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР