В централната част на Румъния може да се види уникално

...
В централната част на Румъния може да се види уникално
Коментари Харесай

Изумително! Живите камъни съществуват – наричат се трованти и могат да бъдат разгледани само през една граница разстояние

В централната част на Румъния може да се види неповторимо място, където се намират забележителни скални формирания. Наричат се трованти. Освен че могат да усилват размера си те също... се развъждат, написа pochivka.blitz.bg.

Затова и рези румънски камъни публично са причислени към листата с живите организми.



Дори и в този момент учените не могат да разгадаят феноменалните свойства на румънските трованти. Установено е, че има връзка сред процесите, протичащи в камъните, и метеорологичните условия. В сухия интервал всички те са изцяло неподвижни и стоят на местата си без да трансформират размерите си.

Настъпи ли дъждовният сезон, обаче, камъните като че ли оживяват, стартират да усилват размерите си и даже се движат.



Като цяло, по това време тровантите наподобяват на растящи гъби. След дъждовете те доближават до много огромни размери. Изследователите са открили, че камъче с размерите на песъчинка може да се трансформира в голям камък, тежащ няколко тона, единствено за няколко години. Най-големите трованти са високи към 10 метра. Оказва се, че колкото по-малки са камъните, толкоз по-бързо порастват.



Най-удивителното е, че по своя градеж тровантите наподобяват на дърветата – от вътрешната страна имат пръстени, показващи растежа им, също както и пъновете. Само че се състоят от песъчинки.



Най-много трованти се срещат в румънската област Вълча. Местните поданици даже създават сувенири от трованти, които продават на туристите. Можело даже да си „ посадиш “ камък в земята и да почакаш той да порасне.



През 2006 година в региона на Вълча, в пясъчни кариери покрай село Костещи, e открит Музей на тровантите. В сбирката му са събрани най-любопитните мостри с локален генезис. Най-големите от тях доближават височина 10 метра. „ Експозицията “ под намерено небе заема повече от един хектар повърхност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР