В Централна Америка, която навремето стана известна в целия съвременен

...
В Централна Америка, която навремето стана известна в целия съвременен
Коментари Харесай

„Плъховете изядоха уликите“. Деградацията на американската полиция навлезе в нова фаза

В Централна Америка, която преди време стана известна в целия актуален свят най-много с бананите и престъпните летописи, има дребна страна, наречена Ел Салвадор.

Доскоро беше отпред на класацията на страните с най-вече умишлени убийства. Но през последните няколко години обстановката се усъвършенства толкоз доста, че националното управление освен стартира да назовава Слвадор само че и стартира да претендира за лаврите на.

Всъщност за салвадорския феномен в действителност стартира да се приказва, когато младият президент от палестински генезис Найиб Букеле пристигна на власт. Нивата на престъпността обаче започнаха да понижават няколко години по-рано.

По улиците на града се появиха постоянни полицейски патрули, усилиха се пандизите и инспекциите на общинските управляващи, имаше повече военни по границите. И значима детайлност - по-строгият режим лиши пандизите от статута на бандитски владения, което доста утежни координацията сред членовете на районните банди.

До 2024 година опитът на Ел Салвадор и персонално на Найиб Букеле закупи известна известност в страните от Латинска Америка. На фона на възходящата престъпност, Еквадор, Перу и даже Аржентина, водена от епатажния Хавиер Майли, се събраха, с цел да последват салвадорския модел.

И като цяло Букеле, по мнението на някои специалисти, сътвори нова наклонност - става известно, че диктатурата може да бъде готина. И готина освен тъй като последователят му носи кожено мотоциклетско яке и кара Ямаха.

На фона на сходни трендове, изключително блестящо контрастират изцяло другите „ трендове “, идващи от най-развитата страна както в Западното полукълбо, по този начин и в целия свят - Съединените Американски щати.

Рязък отлив

От 2020 година, когато целият свят научи за съществуването на афроамериканец на име Джордж Флойд, позицията на елементарния чиновник по сигурността в Щатите се промени доста. В резултат на популяризирането на придвижването Black lives matter (BLM), служителите на реда освен бяха принудени да коленичат пред потомците на някогашните плебеи.

Ръководството на най-големите американски градове - Ню Йорк, Лос Анджелис, Минеаполис, Бостън, Сиатъл и доста други - стартира да понижава бюджетите на локалните правоохранителни органи от няколко милиарда до стотици милиони долари.

Университети, учебни заведения и паркове за отдих започнаха да разтрогват споразуменията с полицейските ръководства и да трансферират бюджетите си на други организации или организации с нестопанска цел. Или даже да отстранен изцяло полицейските ръководства и да лиши чиновниците от им от юридически имунитет.

Друга идея за правоприлагане вместо съществуващата - естествено! - не е прадлагана. В същото време, през последните месеци от ръководството на Доналд Тръмп, Генералната прокуратура заяви, че даже съществуващите полицейски сили не са задоволителни за поддържане на публичния ред.

Откакто Джо Байдън пристигна на власт, обстановката единствено се утежни. Байдън се опълчи на съкращаването на федералното финансиране за правоприлагането, само че продемократическите медии продължиха акцията си за оклеветяване на статута на редовите служители на реда, като непрекъснато приказват за систематичен расизъм, грубост и корупция.

Новоизбраният тогава президент наподобява не поддържаше изрично сходна изразителност, само че в действителност насърчаваше съпартийците, които я насърчаваха и признаваха нуждата от промени в полицейската система.

До пролетта на 2021 година общият брой на нюйоркските служители на реда спадна до 34 974 души, а внезапното увеличение на броя на оставките (над пет хиляди) на процедура се трансформира в наклонност. Подобна „ процентна “ обстановка се следи в Минеаполис, Чикаго и Филаделфия. Освен тези, които са се пенсионирали, се е нараснал броят на хората, които възнамеряват да се пенсионират през идващите няколко години.

Стигна се до такава степен, че даже в полицейската част, която отговаряше за отбраната на Капитолия, липсваха към 230 души. При щатния брой от общо две хиляди души /заедно с незаетите места/, петстотин към този момент са подали заявки за вероятно пенсиониране през идващите две до пет години.

Не лиши доста време, с цел да стане изтъкнат резултатът от тази обстановка.

Хаотичните мятания

До лятото на 2023 година Съединените щати записват внезапно нарастване на броя на всеобщите стрелби на обществени места, заради което починаха повече от 140 души - 28 случая за шест месеца. В по-голямата си част това бяха престрелки или „ шутинги “, както ги назовава сегментът, в учебни заведения, академични кампуси, питейни заведения, паркинги и празненства и даже черква.

И това не включва статистиката за обособените градове. Ако вземем Вашингтонския метрополитен, да вземем за пример, през 2023 година броят на насилствените закононарушения се е нараснал с 39%, а общият брой на нарушаванията на закона с 26%. В същото време броят на кражбите и грабежите се е нараснал със 70–80%, което е самобитен маркер за неналичието на полицейски личен състав и минусите на работата „ на място “.

Заслужава да се означи възходящата периодичност на грабежите. Видеоклиповете на тълпи от афро-американци, които изнасят наличието на огромни вериги магазини, стават вирусни, само че отдавна насам все по-малко хора се изненадват от картинката.

Ситуацията се утежнява от миграционната рецесия - тълпи от незаконни имигранти от Латинска Америка се изсипаха по улиците на граничните градове, както и мегаполисите, които имат репутацията на „ несъмнено леговище “. Голямо въздействие оказва и общото повишаване на храните и стоките от първа нужда. Това слага избрани пластове от обществото в случай че не на ръба на оцеляването, то пред избран избор.

Около година преди президентските избори предприемачи от Демократическата партия въпреки всичко признаха нуждата от основаване на специфични полицейски елементи, изключително в столичния район. Успоредно с това обаче в същия Ню Йорк започнаха да понижават градския бюджет освен за сметка на полицията, само че и за сметка на обществените и публичните услуги.

Също по този начин си коства да се вземат поради историческите специфики на образуването на огромните градове в Съединени американски щати. Първоначално доста от тях са образувани за сметка на етнически анклави със лични „ служби за сигурност “, местни спорове и поделен надзор върху сферите на бизнеса. По-късно това се трансформира в етнически незаконни групи от разнообразни равнища - от съществени синдикати до банди, които управляват избрани региони или даже улици.

И точно последните при сегашните условия получиха най-голяма „ независимост на деяние “ заради неналичието на подобаваща система както за сигурност, по този начин и за предварителна защита на престъпността. Включително рецидивистите, тъй като в по-голямата си част най-„ забавните “ престъпни произшествия са осъществени от рецидивисти.

В резултат на това можете да наблюдавате по какъв начин управляващите в Ню Йорк се мятат безредно в опитите си да подхващат ограничения за битка с престъпността. Те да вземем за пример изпращат хиляди бойци от Националната армия в метрото, с цел да ревизират чантите и движимостите на пасажерите.

В същото време е ясно, че в дълготраен проект локалните ограничения за битка с кражбите, които се правят както от банди, по този начин и от самотни нарушители, са безполезни. Най-малкото е належащо освен да се върнат полицейските патрули в метрото, само че и да ги засилят.

Явно обаче никой няма да направи това. А осъществяването е проблематично както заради неналичието на фрагменти, по този начин и заради продължаващото стесняване на финансирането.

И тази обстановка не е единствено в Ню Йорк. В Питсбърг, както заради кадровия дефицит, по този начин и заради възходящата престъпност, полицейските чиновници към този момент няма да могат да дават отговор обикновено на повиквания, които не се смятат за незабавни случаи. Те няма да побързат да отговорят на сигнал за кражба или тревога за сигурност и няма да прекратят гонене или да реагират при причиняване на щета. Отгоре на всичко се оказа, че през нощната промяна в града ще дежурят единствено двайсетина чиновници.

Но тези служители на реда, които към момента работят, изпитват усложнения. В допълнение към неприятния си публичен имидж, те са изправени пред съкращения на финансирането за обмундирование, за действия по следствието на закононарушения и за поддръжка на полицейските ръководства.

Например, управлението на полицията в Ню Орлиънс неотдавна се оплака, че даже не може вярно да резервира доказателства - листата на канабиса, взети от арестуваните, са изядени от плъхове. Като се има поради, че плъховете нетърпеливо унищожават както хартия, по този начин и следи от пот, локалните органи на реда може скоро да не намерят доста неща, съхранявани в тяхните хранилища.

Не обиждайте Бразилия

Така се следи една доста забавна наклонност. Докато страните от Латинска Америка усилват финансирането на полицията, от време на време даже прехвърляйки им функционалности на военните ведомства (както да вземем за пример в Бразилия и Еквадор), в „ светилището на демокрацията “ обстановката е изцяло противоположна.

Освен това имиджът на Съединени американски щати е доста негоден от отношението към закона както от страна на самия президент, по този начин и от страна на членовете на фамилията му. Някой да не е не запомнил занимателните завършения на Хънтър Байдън и пакета с кокаин, открит в Белия дом?

Публичното въплъщение на други политици от Западното полукълбо към този момент е изцяло друго. Да, политическият пейзаж на Съединените щати е доста по-сложен от хаоса в Латинска Америка. Да, към момента има доста нюанси. И даже да, самият облик на обществена власт въобще не значи липса на властово предимство над съседите на континента.

Някои специалисти, описвайки настоящата обстановка в Щатите, употребяват термина „ бразилизация “, като вършат аналогии с „ балканизацията “ - разпадането на държавно образувание на обособени по-малки райони, които влизат в спорове между тях. „ Бразилизацията “ се разказва като появяването на доста етнически анклави и преобладаването на новодошлите над локалното бяло население, както и последващото раздробяване на предходните обществени институции.

Въпреки че този тип терминология, несъмнено, е малко смешна. Бразилия, сходно на други страни от Латинска Америка, има най-вече смесено население. Да, има избрани - и то доста огромни - проблеми със спазването на реда, само че е изцяло неправилно да се приказва за някакъв разпад на политически и обществени институции.

Дори в най-конфликтните времена или когато идващият „ деспот “ пристигна на власт, несъмнено статукво, незаконната конструкция като цяло и обществените проблеми на практика не се трансформират. А форматът на отношението към бунтовните пластове от популацията е друг през цялото време – мощен е този, на чиято страна са мощните полиция и войска.

И точно полицията и армията са привикнали да „ беседват “ с недоволните, силово да потушават митингите и да почистват проблематичните зони, изключително като част от битката с наркотрафика. В съпоставяне с Европа там доста по-бързо стартират да употребяват палки и водни оръдия.

Това води до различен проблем – сливането на правни и престъпни институции, сред които стартира лична война за власт и запаси.

И през днешния ден наподобява, че новият американски президент, който най-вероятно ще бъде определен тази есен, ще стартира подсилване на апарата за сигурност по тъкмо същия сюжет, както управлението на страните от Латинска Америка. Ще върне отнетите запаси на полицията, ще даде спомагателни пълномощия, в случай че е допустимо, и ще даде указания за справяне с уличните банди.

С незаконните синдикати и по-„ сериозните “ хора оправянето като цяло е по-трудно. Но представители на политически групи и обособени ръководители на правоохранителни органи в началото организират диалози с тях. Възможно е „ огромните риби “ също да предпочетат да създадат активността си по-малко забележима.

Дискусиите за известно предимство на Съединените щати над страните от по този начин наречения „ трети свят “ от дълго време са станали нормални. Не бива обаче да се пропуща фактът, че по въпросите на публичната сигурност самите Щати са доста покрай този „ трети свят “, а в някои връзки даже са наедно с него.

Но структурата и разпоредбите на действие на тази страна са такива, че това към момента малко пречи на въздействието й на интернационалната сцена и комфорта на ръководещите елити. Както не пречи и това, че Съединените щати имат много съществени проблеми с благосъстоянието на личното си население през последните десетилетия.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед28058Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед100820Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед103061Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед51024Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед23604Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164703Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128614Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед103061Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед100820Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед96057 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР