В центъра на визитите на папа Франциск в България и

...
В центъра на визитите на папа Франциск в България и
Коментари Харесай

Италиански и френски медии за визитата на папата в България

В центъра на визитите на папа Франциск в България и Северна Македония са тематиките за разговора, мира и миграцията, написа италианският в. " Авенире ".

По време на трите дни в България и Северна Македония програмата на папата ще е цялостна с задължения. Предвидени са 12 изявления (5 речи, 3 молебствия, 1 одобрение, 3 проповеди), всички произнесени на италиански, напомня изданието.

В апостолическите си пътувания папа Франциск е податлив да привилегирова географските и църковни периферии, да предизвиква екуменическия и междурелигиозен разговор и да съгражда мир.

Визитата в България и Северна Македония съдържа от всички тези съставки, плюс още два детайла, които се открояват изключително в неговите проповеди и изявления напоследък, а точно драмата на бежанците и на мигрантите и заплахата, идваща от гневния шовинизъм, показва изданието.

В. " Джорнале " отбелязва, че броени дни откакто папата разкритикува конфликтния шовинизъм, който построява стени, и даже води до расизъм и антисемитизъм, той посещава България и Северна Македония и ще е значимо какви ще са неговите думи, изречени там в навечерието на изборите за Европейски парламент, на които ще се следи по какъв начин ще се показват националистическите и популистките партии.

В. " Кориере каузи сера " напомня, че рецензията против конфликтния шовинизъм от страна на папата бе отправена на 2 май пред участниците в пленарната асамблея на Папската академия за обществени науки. Тогава папата сподели още, че методът, по който една страна посреща мигрантите, показва нейната визия за човешкото достолепие, добавя Франс прес и напомня, че визитата на папата в България планува и посещаване в център за банкет на бежанци.

Агенция АНСА напомня, че това е четвъртото пътешестване зад граница за Франциск за годината.

Папата ще окуражи по време на визитата си в България 44 000-те български католици, само че неговата среща с православната черква остава основна, показва в. " Фигаро ".

Радио Ер Еф И напомня, че тази година папата посети Панама, Абу Даби и Мароко, а в този момент отива на " среща с православните ". Пътуването се вписва в желанието на Франциск да се срещне с католическото малцинство в България, само че също по този начин и да затвърди разговора с православния свят. Визитата идва обаче в миг, в който самото православие в Европа е обхванато от огромно напрежение, обвързвано с украинската рецесия. Църквите би трябвало да изберат дали да останат в орбитата на Москва или да се слагат под крилото на Константинопол, добавя Ер Еф И.

Сайтът " Ватикан нюз " пък напомня визитата преди 17 години на различен папа в България - Свети Йоан Павел Втори. " Цяла Европа, западна, както и източна, чакат общ ангажимент от католиците и православните в отбрана на мира и справедливостта, на човешките права и на културата на живота ", сподели преди 17 години Йоан Павел Втори на тогавашния патриарх Максим, напомня уеб сайтът.

В. " Стампа " оповестява, че потегляйки за България и Северна Македония, папа Франциск гледа още по на изток в Европа и не не помни драмите на Украйна, която през днешния ден е сцена на война и на вътрешни междурелигиозни разделения. Франциск реши да предложения във Ватикана на 5 и 6 юли висшия архиепископ, членовете на непрекъснатия синод и митрополитите на Украинската гръко-католическа черква, добавя изданието. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР