В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и

...
В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и
Коментари Харесай

Стари автомобили ще влизат в центъра на Варна срещу такса

В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и зона с такса за тапи, обвързана с времето за прилагане, планува „ План за деяние за Зелен град " на Община Варна. Документът е препоръчан за утвърждение от комисията „ Благоустройство и комунални действия " към локалния парламент, научи.

Според написаното в проекта внедряването на сходна система би трябвало да се случи след края на 2026 година.

С въвеждането на такива зони се цели възстановяване на качеството на въздуха във Варна и прекосяването към разновидности, при които в града се употребяват градски превоз и немоторизиран превоз.

Нискоемисионната зона (НЕЗ) ще е в действие 24 часа дневно, 7 дни в седмицата. Таксата ще е годна за транспортните средства, които не дават отговор на следните стандарти: За тежкотоварни транспортни средства (ТТПС), частни рейсове, частни минибуси и рейсове вид „ туристически " ще се изисква да дават отговор на стандарта „ Евро 4 " за фини прахови частици. За всички останали коли и ванове ще се изисква да дават отговор на стандарта „ Евро 3 " за излъчвания на фини прахови частици.

Собствениците на неотговарящи на стандартите за излъчвания транспортни средства могат да потърсят опция за подобряването им чрез следните разновидности: да слагат филтър, да подменят транспортното средство, да реорганизират автопарка си, да заплатят НЕЗ таксата.

Таксата за запушване ще важи за часовете сред 7:00 ч. и 22:00 ч. в натоварената зона на града, избрана от разбор на данните за транспортно обмисляне. Ще е използвана за всички транспортни средства, като се изключи следните: двуколесни мотоциклети и мотопеди, транспортни средства за незабавни услуги (напр. коли за спешна помощ и пожарни коли), транспортни средства, употребявани от лица с увреждания, за които е подадено заявление и е получено позволение, транспортни средства за повече от едно лице с увреждане, за които е подадено заявление и е получено позволение.

Всички плащани такси за НЕЗ и зона с такса за тапи (ТЗ) ще постъпват в общинския бюджет. Двете зони важат в идентична степен. Дори нискоемисионните транспортни средства подлежат на Търговски закон, в случай че влязат в тази зона в посочените нагоре часове.

Предвижда се потребление на данните за транспортно обмисляне, с цел да се дефинират моделите на напредване на пътуващите и основните зони на запушване в границите на градски център на Варна. Въз основа на този разбор, ще се разпознава обсега както на НЕЗ, по този начин и на Търговски закон. Тази действия би трябвало да се осъществя през първото тримесечие на 2023 година.

През второто тримесечие на идната година е заложено да бъде създаден и изпълнен проект за ангажиране на заинтригуваните страни, посредством който да се обезпечи приобщаващ развой на обмисляне, най-много за хората с ниски приходи, с цел да им се обезпечи достъп до преоборудвани транспортни средства или публичен превоз, а тези, които не могат да си разрешат осъвременени коли да не се усещат непропорционални осъдени.

Разработването на проект за поетапно въвеждане би трябвало да се случи сред трето и четвърто тримесечие на 2024 година. Получаването на утвърждение за приемане на политиката от Общинския съвет се чака да се случи при започване на 2025 година.

Разработване и инсталиране на ИТ инфраструктура, нужна за възнаграждение и налагане на НЕЗ и Търговски закон, в това число обезпечаване на обвързваните с това експертни познания, се планува за интервала от началото на 2025 до края на 2026 година. В този откъслек би трябвало да стане и поетапното инсталиране на сигнализация за НЕЗ и Търговски закон зоните в съответните региони. Осигуряване на функциониращи камери за видео наблюдаване за налагане на програмата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР