В центъра на руския град Ефремов има стена, покрита с

...
В центъра на руския град Ефремов има стена, покрита с
Коментари Харесай

„Върнете Маша на баща й!“: Украинско дете бе отнето от социалните заради антивоенна рисунка

В центъра на съветския град Ефремов има стена, покрита с картини от войната, написа Би Би Си.Гигантски фотоси на маскирани съветски бойци с оръжия и огромни букви Z и V - знаци на по този начин наречената специфична военна интервенция на страната в Украйна.

Има и едно стихотворение:

Добрият би трябвало да има юмруци.

Доброто се нуждае от желязна ръка.

Да дереш кожата от тези,

които го заплашват.

Това е формалната, патриотична картина на съветската инвазия в Украйна.

Но в този град, на 320 кмюжно от Москва, ще намерите различен облик на войната в Украйна.Много друг.

Градският консултант Олга Подолская нипоказва фотография на мобилния си телефон.Това е детска рисунка.Отляво има украинско знаме с надпис „ Слава на Украйна “, отдясно съветският трибагреник и надпис „ Не на войната! “.Докато ракети летят откъм Русия, майка и детето й застават предизвикателно на пътя им.

Картината е нарисувана през април 2022 година оттогава 12-годишната Маша Москалева.Баща й Алексей, уединен родител, се е свързал с общинския консултант и й споделил, че откакто видели рисунката на Маша, нейното учебно заведение се обадило в полицията.

Снимка: Олга Подолская

„ Полицията стартира да проверява обществените медии на Алексей иму споделиха, че възпитава щерка си по неприятен метод “, сподели Олга.

Последваха обвинявания.За антивоенен пост в обществените медии Алексей беше санкциониран с 32 000 рубли (около $415 по това време) за дискредитиране на съветските въоръжени сили.Преди няколко седмици против него беше формирано наказателно дело.Отново антивоенните изявления образуват основата за обвинявания в дискредитация.

Този път Алексей е изправен пред възможна присъда затвор.

В момента Алексей е под домакински арест в Ефремов.Дъщеря му Маша към този момент е изпратена в дом за деца.На Алексей даже не е разрешено да приказва с нея по телефона.

„ Никой не е виждал Маша от 1 март, макар опитите ни да получим достъп до дома за деца и да разберем по какъв начин е тя “, описа Олга Подолская.

Баща и щерка. Снимка: Фейсбук

„ Руските управляващи желаят всички да съблюдават линията. На никого не е разрешено да има лично мнение. Ако не сте съгласни с това, което някой мисли, тогава не четете изявленията му в обществените медии, само че не поставяйте този човек под домакински арест и не изпращайте детето мув дом “, отсече тя.

Стоим пред жилищен блок в Ефремов, пишат още Би Би Си.Отваря се прозорец и на открито поглежда мъж.Алексей е.Не ни е разрешено да поддържаме връзка с него.Според разпоредбите на домашния арест на Алексей му е позволен контакт единствено с юриста, следователя и пенитенциарната работа.

Адвокатът Владимир Билиенко преди малко дойде.Той пристигна да достави храна и питиета, които локални деятели са купили за Алексей, споделя изданието.

„ Той е доста обезпокоен, тъй като щерка му не е с него. Всичко в жилището му припомня за нея. Той се тревожи какво може да се случи с нея “, разказваВладимир след посещаване при Алексей Москалев.

Питам юриста за какво счита, че управляващите са отвели Маша.

" Ако имаха същински въпроси към бащата, трябваше да го поканят да даде изказване. Трябваше да поканят и Маша и да приказват с нея ", сподели Владимир.

„ Нищо от това не беше направено. Просто взеха решение да я изпратят в дома за деца. Според мен, в случай че не бяха административните и наказателни обвинявания, които Алексей получи, това нямаше да се случи. Социалните служби наподобяват захласнати от това семейство. Мисля, че е чисто по политически аргументи. Проблемите на фамилията започнаха едвам откакто момичето нарисува тази картина ", добари той.

На улицата запитвам съседите на Алексей какво мислят за обстановката.

„ Тя е положително дете и в никакъв случай не съм имала проблеми с бащата, само че ме е боязън да кажа каквото и да било. Страх ме е “, споделя пенсионерката Ангелина Ивановна.

Ръководството на учебното заведение на Маша е отказало коментар на Би Би Си. Началната страница в уеб страницата им включваГероите на специфичната военна операция- две дузини портрети на съветски бойци, воювали в Украйна.

Има и патриотични лозунги: " Всичко за Победата. Да подкрепим нашите момчета на първа линия! "

От другия завършек на града последователи на семейство Москалеви и публицисти се събират пред локалния съд.Комисията по делата на малолетните Ефремов подхваща правни дейности за публично ограничение на родителските права на Алексей.

Това е в началото чуване, известно като " диалог " със съдията.Адвокат Владимир Билиенко споделя, че Алексей е желал да бъде тук персонално.Въпреки това не му беше разрешено да прекъсне домашния си арест, с цел да пристигна в съда, макар че залогът е достъпът до детето му.

" Върнете Маша на татко й! " гласи афиш в коридора на съда, само че бързо беше свален от униформените.



Комисията по делата на малолетните към момента не е дала отговор на настояването на Би Би Си за коментар по случая с Алексей Москалев и щерка му Маша.

Една от поддръжниците на Алексей, Наталия Филатова, има вяра, че историята на семейство Москалеви отразява репресиите против инакомислието в Русия.

„ Нашата конституция прогласява независимост на словото, независимост на съвестта, цялостна независимост на жителите да показват мнението си, само че в този момент ни е неразрешено да го вършим “, сподели Наталия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР