В центъра на панагюрското село Бъта беше официално осветен и

...
В центъра на панагюрското село Бъта беше официално осветен и
Коментари Харесай

Мемориален комплекс за годишнината от Балканските войни откр...

В центъра на панагюрското село Бъта беше публично осветлен и открит обновеният боен монумент, трансфорат към този момент в Мемориален комплекс. На церемонията участваха заместник-областният шеф доктор Красимира Радева, кметът и заместител кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова, кметът на села Бъта Георги Александров, началникът на Военно окръжие Пазарджик – подп. Петър Петров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, членовете на Инициативния комитет за построяването на паметника, представители на военно-патриотични организации от страната, доста локални поданици.
Проектът е на авторски колектив арх. Бойко Столинчев и проф. Стефан Лютаков. Комплексът включва издигнатия през 1965 година монумент костница с имената на 15 убити земеделци антифашисти, 1 погубен на фронта през 1915 година и 3 починали праз Втората международна война. От април 2018г. монументът е със статут на боен. На южната и северната страна са добавени две възпоменателни плочи с 44 имена на починали във войните през интервала 1877 – 1918 година за Освобождение и Обединение на България. Запазена е неговата визия и самостоятелност. На двете новоизградени тела са добавени имена на починали в Априлското въстание.
Предложението на Инициативния комитет от с. Бъта за построяването на Мемориалния комплекс, беше подкрепено от община Панагюрище и Областна комисия Военни монументи пред Министерство на защитата, което обезпечи 6000 лева за реализацията на родолюбивата самодейност. Останалите финансови средства са персонални дарения на локални поданици и бизнес от община Панагюрище.
Церемонията приключи с художествена стратегия на певческа група към локалния пенсионерски клуб, малчуганите от детската градина в с. Бъта и вълнуващо осъществяване на песента „ Притури се планината “ на ученичка от град Панагюрище.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР