В центъра на дебатите трябва да бъдат въпросите кой, с

...
В центъра на дебатите трябва да бъдат въпросите кой, с
Коментари Харесай

Зарков за опита за атентат срещу Гешев: Кой и защо – отговорът е важен за това как изглеждаме отвън

В центъра на дебатите би трябвало да бъдат въпросите кой, с какви претекстове, за какво в този миг сложи бомба до пътя, с цел да гръмне тя, когато минава колата на основния прокурор Иван Гешев. Отговорът е доста значим за това по какъв начин изобщо наподобява страната ни извън и по какъв начин я виждаме от вътрешната страна. Това разяснява служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

Зарков изясни, че се е обадил на основния прокурор, съвсем незабавно откакто схваща за случая.

„ Не сме говорили обаче всъщност, за самия гърмеж, защото това е работа на проверяващите органи. Обадих се да го запитвам добре ли е и по-късно чакам допустимо най-бързо проверяващите да кажат ясно какво се е случило и най-много кой е отговорен за него “, добави Крум Зарков.

Притеснителен съгласно него е обстоятелствата по случая да се обясняват в хода на следствието, се основава чувството за по-голямо комплициране и неизясненост, което е нездравословно както за имиджа на службите, по този начин и за облика на страната ни на открито.

„ Целият свят разбра, че българският основен прокурор е бил обект на нападение. Сега целият свят гледа по какъв начин реагира българската страна следователно. Колкото по-бързо придобием изясненост, толкоз по-добре за всички “, акцентира служебният правосъден министър.

Часове след случая информация и мнения са идвали от доста лица и това е било неверен метод, счита той.

„ Прокурори и следователи не могат да си разрешат да приказват за „ олигарсите “, „ политиците “. Те би трябвало да споделят имена и да подхващат ограничения “, добави служебният правосъден министър.

Крум Зарков съобщи, че упорства и от шефа на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, и от другите представители, които се появяват към него, да спрат с разнопосочното говорене.

„ Каква е била задачата на атентата – да убие, да сплаши, да инсценира? Всички тези неща са версии, които би трябвало да бъдат изследвани. Достатъчно съществено е това, което се случва, с цел да демонстрираме и да обърнем дефекта в резултат “, сподели Крум Зарков.

Той добави, че не му е станало ясно по какъв начин и по кое време е дошъл израелският специалист у нас и че чака да стане ясно за какво е трябвало да се позоваваме на непознат специалист.

Необходима е дълбока промяна на прокуратурата и приемане на основни законопроект за приемане на механизъм за надзор на основния прокурор. „ Той би трябвало и ще бъде признат. И в случай че задачата на събитието с основния прокурор е било да се сложи в този подтекст – доста тъпо, няма да проработи “, безапелационен бе Крум Зарков.

Според правосъдния министър измененията в правосъдната власт, импортирани от служебния кабинет, са конституционосъобразни и конституционната процедура потвърждава това. „ Няма никакъв смисъл да допускаме, че ще паднат в Конституционния съд. Има политическа воля от двете най-големи партии, там стартира парламентарен спор. Дебатът е на масата и е доста значимо той да създаде резултат, и то допустимо най-бързо. Предстоят ни значими дати. Президентът на републиката се пребори за това да бъдем позволени в „ Шенген4 през октомври, само че при изискване че си свършим работата – ето това е работата “, уточни Крум Зарков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР