В ценовия сегмент между 500 и 800 хил. евро сделките

...
В ценовия сегмент между 500 и 800 хил. евро сделките
Коментари Харесай

Луксозните имоти за продажба продължават да поскъпват през първото тримесечие

В ценовия сегмент сред 500 и 800 хиляди евро покупко-продажбите понижават през първото тримесечие поради разминаването сред търсенето и предлагането.

[Pixabay]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Над 30% повече жилища са получили разрешителни за градеж към края на март

Най-много документи са издадени в София, а в Пловдив са стартирани най-вече градежи, сочат данните на Национален статистически институт
3 май 2018
Слънчево, с български купувачи

Сделките с ваканционни парцели край морето още веднъж започнаха да порастват, само че цените са замръзнали
27 апр 2018
Colliers: Цените на бизнес парцелите остават постоянни през първото тримесечие

От началото на годината в бранша са вложени общо 52 млн. евро, демонстрират данните на консултантската компания
17 апр 2018
Unique Estates: Ръстът на новото строителство ще укроти цените на първокласните парцели

В София се оформят нови перспективни региони във високия ценови сегмент, демонстрира разбор на организацията
29 яну 2018 Продажните цени на първокласни парцели в столицата не престават възходящата си наклонност и през първото тримесечие, демонстрират данните на организация Unique Estates. Според наблюденията на компанията икономическото раздвижване през последната година, както и преференциалните условия за заеми поддържат търсенето на парцели високо. Същевременно предлагането е лимитирано във връзка с качеството и на количеството, а липсват и имоти с добра локация за бъдещо строителство. От организацията залагат, че цените ще продължат да нарастват и през идващите месеци, а размерът на продажбите ще се резервира, поради лимитираните благоприятни условия на пазара.

В същото време обаче динамичността при наемите се трансформира. Ефектът от миналогодишния взрив на варианти за квартири, ориентиран към посетителите по време на европредседателството на страната, се изчерпа. Сега търсенето се връща към естествените си равнища, което, в композиция с пренасищането, принуждава и цените да тръгнат надолу. Според брокерите на Unique Estates наемите ще се задържат на сегашните си равнища или ще се намалят.

Метър в центъра за 2300 евро

Според наблюденията на компанията предлагането на първокласни парцели продължава да изостава от високото търсене както за жилищни, по този начин и за капиталови потребности. Причината - липсва качествено ново строителство, а изборът от жилища в централните региони на столицата остава стеснен.

В резултат вариантите не престават да нарастват. Имотите в централна София доближават междинна цена от 2300 евро/кв.м. Районът към Докторския монумент пък се продава за приблизително 2700 евро/кв.м, до момента в който предходната година оценката беше за 2000 евро/кв. м., съгласно данните на компанията.

Основно покупко-продажби за препродажба

Сред покупко-продажбите на компанията доминират продажбите на жилища до 300 хиляди евро, само че делът на по-скъпите парцели нараства (виж графиката). При първокласните жилища интензивността е по линия на по-ниския ценови сегмент от 300-350 хиляди евро, най-вече с капиталова цел в централните региони на София и към Докторски монумент. Тук купувачите са хора със лични средства, които желаят да обновят жилище и да го продадат на по-висока цена.

" През последните години този вид покупки получиха известност измежду хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче преференциални оферти за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това лимитира капацитета за покупко-продажби ", разяснява Галина Грудова, старши сътрудник в Unique Estates.

Интерес има и към централна София с капиталова цел - за отдаване чартърен на жилища в платформи от вида на AirBnB.

В сегмента сред 500 и 800 хиляди евро покупко-продажбите понижават през първото тримесечие поради разминаването сред това, което се предлага, и това, което се търси. Купувачите търсят жилища с шир - най-малко от 200 кв.м, три спални с бани към тях, най-малко две паркоместа, панорама. Тук обаче предлагането се чака да настигне търсенето поради идното разкриване на няколко затворени комплекса в Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните в околните месеци, показват от организацията. Интересът остава висок и в най-скъпия сегмент от над 1 млн. евро, главно ориентиран към покупка на резиденции и извънредни къщи. Брокерите обаче показват, че миналогодишната интензивност при покупко-продажбите пресуши предлагането.

Наемите потеглят надолу

Предлагането на първокласни парцели чартърен през 2017 година доста набъбна в очакване на по-големия брой гости около председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Това подвигна интереса към жилища в центъра на София, само че с края на полугодието търсенето се връща към нормалните си, по-ниски равнища. Така пренасищането на пазара с предложения в този момент среща по-слаб интерес, заради което цените в доста региони потеглят надолу, означават от Unique Estates. Според брокерите наемите през идващите месеци ще се задържат на сегашните си равнища или ще се намалят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР