В Троянския манастир Успение Богородично ще бъде почетена паметта на

...
В Троянския манастир Успение Богородично ще бъде почетена паметта на
Коментари Харесай

В Троянския манастир ще бъде почетена паметта на патриарх Максим по повод десет години от неговата кончина

В Троянския манастир " Успение Богородично " ще бъде почетена паметта на Негово светейшество патриарх Максим, във връзка 10 години от кончината му, които се навършват през днешния ден.

От 9.00 часа в храма на манастира ще бъде отслужена архиерейска заупокойна Света литургия, след която, към 10.30 часа, ще бъде осъществена панихида за патриарх Максим, заяви за Българска телеграфна агенция игуменът на Троянската света обител Велички свещеник Сионий. В службите ще вземат участие митрополити и други духовници.

„ В днешния неделен ден се навършват 10 години от кончината на блажено умрелия и паметен български патриарх Максим – популярен първойерарх на родната ни Света черква, който 41 години правилно служи на своя народ и почтено възприе заветите на своите свети и блажени прародители и ги съобщи на актуалните българи. Негово светейшество патриарх Максим ще остане в съзнанието на всички българи, духовници, християни по света като човек на доблестта, на вярното, канонично, догматично изповядване на вярата, човек страдалец в своя живот заради многото тествания, които Бог му сервира, с цел да ги отстоява и с цел да бъде правилен образец. Той е същински образец на патриаршеско високо служение, което умерено може да се равнява със служението на великия патриарх Евтимий, на свети патриарх Йоаким, на свети Климент Охридски и на великите доблестни други антични отци на родната ни църквата “, сподели свещеник Сионий.

Той прикани всички поклонници в Троянската света обител да се помолят за упокоение на душата на патриарх Максим, за блажена памет и безконечен покой. „ Бог за го елементарни! Царство небесно да му бъде и светлият му образец да се помни от жанр в жанр в родната ни черква и в съзнанието на правилния православния български народ “, добави свещеник Сионий.

Патриарх Максим умря на 6 ноември 2012 година, на 98-годишна възраст, и беше заровен в църквата на Троянския манастир, откъдето стартира монашеският му път. Той управлява Българската православна черква от 4 юли 1971 година до гибелта си на 6 ноември 2012 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР