В Троян миналата седмица приключи финалният кръг на BMU Европейския

...
В Троян миналата седмица приключи финалният кръг на BMU Европейския
Коментари Харесай

Благоевград в очакване на Гран При по мотокрос след 20-годишна пауза

В Троян предходната седмица завърши финалният кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2018 с точната равносметка от извоювани 4 златни, 6 сребърни, 6 бронзови оценки и шампионска отборна купа за България. Сега българските състезатели ще могат да се съсредоточат в българските мотокрос надпревари, които предстоят в календара.
След близо 20-годишна пауза Благоевград още веднъж се връща на мотокрос картата на България с идното домакинство на шестия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, който следва тази седмица. Организаторите на надпреварата от Община Благоевград и локалния клуб ЕърМакс Рейсинг са избрали добре познато място на мотокросистите от близкото минало, на което да разположат новото спортно трасе и това е района на село Зелен дол, намиращо се на 5 километра от Благоевград. През 2017 година на мотополигон " Зелен дол " се е състояло едно импровизирано съревнование, само че през 2018 година инфраструктурата на мотополигона е развита, а същинското спортно трасе е удължено и разширено.

В Благоевград следва да забележим едно доста забавно съревнование в клас МХ65 на шампионата, където след Троян - Енис Байрамов (Дамасцена Алба АСК, КТМ) е с еднакъв брой точки в класирането с Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), като двамата имат по 184 извоювани точки досега. Трети в класирането е румънецът Золтан Ордог (Husqvarna), който завоюва шампионската купа в класа през 2017 година, само че към този момент изостава с 41 точки от Байрамов и Иванов. Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 118т.) сподели чудесно каране в Троян, само че заради контузия при започване на сезона изгуби скъпи точки през априлските и майските надпревари. Aко желае да се върне в челото на таблицата, където обаче се намират Радослав Русев (Мото Екстрийм Русе, КТМ, 130 т.) и Мартин Ангелов (Мото Спорт Сливен, КТМ, 129 т.) надлежно на четвърто и пето място, има да наваксва съществено.

В клас МХ85, макар травмата си, Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ, 193 т.), съумя на балканското трасе в Троян да резервира лидерската си позиция в шампионата, само че разликата сред него и другия кандидат за купата – Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ, 187 т.) се стопи до 6 точки в последните две надпревари от шампионата. Бориславов е в отлична форма и има действителните шансове за победа на Зелен Дол, само че въпреки всичко всичко е в ръцете на двамата състезатели и техните тимове. Трети в класирането за шампионата е домакинът на финалния кръг на шампионата в Айтос – Живко Богданов (МХ Мото, КТМ, 161 т.), който несъмнено ще търси класиране в топ три на надпреварата. След румънецът Мариус Поповици (КТМ, 142 т.), който заема четвъртото място, се намира още един водач от Айтос – Радостиин Михайлов (Несебър Мото, Suzuki, 138 т.), който заради механически проблем не съумя да завоюва задоволително точки в Троян, само че въпреки всичко приключи на петото място в първия манш и резервира шансове за гонене на топ три класиране в шампионата.

При младежите от клас МХ2Junior, Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 250 т.) е безспорен водач в класирането с задатък от 40 точки пред Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 210 т.), а трети е Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг тийм, КТМ, 180 т.). В групата на мъжете от клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 250 т.) е непогрешим от началото на шампионата, като на локална почва в Троян, още веднъж потвърди, че е най-бързият водач сега в България, спечелвайки всичките четири манша за класовете МХ2 и МХ1, в които взе участие по време на миналото съревнование. При мъжете Халми заема втората позиция с 220 т. а трети е Алекс Димитров със 190 т. Топ пет на клас МХ2 се добавя от Цеклеов (162 т.), като пети е Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Yamaha, 110 т.)

В групата на 450-кубиковите машини МХ1, Адриан Радуца (Yamaha, 225 т.) ще се опита и тази година да завоюва трета поредна купа в този клас, само че вярата трофеят да остане в България лежи на раменете на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 221 т.) като разликата от единствено 4 точки е пренебрежителна, а Цветков демонстрира положително движение и подготовка в последните няколко надпревари. Цветков има действителни шансове за победа, само че мотополигона в Зелен дол е нов за всички състезатели и първата обиколка в актуализирания му тип ще бъде направена едвам в събота, което на процедура значи, че всички ще започват " на чисто ", без някой да може да се възползва от предхождащи тренировки и насъбран опит. МХ1 топ пет продължава с третата позиция на Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, Kawasaki, 181 т.), Калоян Илиев (МСК Севлиево, Honda, 162 т.) и приключва със Стефан Нейчев (ЕърМакс Рейсинг, Yamaha, 157 т.).

След като завоюва шампионската купа в Троян за BMU Европейския шампионат по мотокрос на клас МХ и донесе съществени точки за отборната победа на ЕърМакс Рейсинг, Мартин Тодоров (Yamaha, 250 т.) този път ще се наложи да поработи на няколко " стана " в Зелен дол като играч, треньор и уредник, което обаче надали ще го разконцентрира в търсене на трета национална купа от клас МХ (2013, 2015). Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 210 т.) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki) бяха близо до Тодоров в Троян и чакат негова неточност, а третият в класирането на шампионата – Кадир Масар (Велман Моторспорт, Suzuki, 171 т.) загуби скъпи точки в Троян, тъй като очакваше изсъхнало и прашно трасе, и очевидно образувалата се тиня не му се понрави и докара до слабия резултат.

Tренировките в събота стартират в 12:30 ч., първият спортен манш на клас МХ е с начален час 16:30 ч., формалното разкриване на надпреварата е в неделя в 10:30 ч..
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР