В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в

...
В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в
Коментари Харесай

Агенцията по храните откри сирене и кашкавал без мляко

В три типа сирене и два типа кашкавал, продавани в комерсиалната мрежа у нас, е открито съществуване на немлечни мазнини. Това излиза наяве след направени проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко през миналата година, оповестява Дарик. Предприети са ограничения за евакуиране от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи артикули.

Вече втора година по самодейност на дирекцията " Контрол на храните " към Българската организация по сигурността на храните (БАБХ) комисия от представители на организацията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за отбрана на потребителите вършат неочаквани инспекции в комерсиалната мрежа, като на случаен принцип взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни артикули, които изследват.

Целта е да се откри дали се съблюдават условията на Наредбата за характерните условия към млечните артикули и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, оповестяват от БАБХ, представени от Българска телеграфна агенция.

По авансово съглашение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите дефинира разнообразни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два типа млечни артикули от разнообразни производители за лабораторно изпитване.

През миналата година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. сирене; 46 бр. кашкавал; 17 масла и осем броя кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е открито, че в пет от тях е имало съществуване на немлечни мазнини (в три проби сирене и в две проби кашкавал), което е 2.96 % открити несъответствия. 
 
За установените несъответствия са подхванати ограничения за евакуиране от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко. На нарушителите са формирани и връчени актове за определяне на административно нарушаване. Проверките не престават и през 2018 година, като на продуктите се прави и физико-химичен разбор за наличие на мазнини, вода и други индикатори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР