В този вид мотивите за ветото на президента върху промените

...
В този вид мотивите за ветото на президента върху промените
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Мотивите на Радев за ветото върху промените в ИК са неприемливи в този си вид

В този тип претекстовете за ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс са неприемливи и ГЕРБ ще го отхвърли в пленарна зала.

Това сподели в изявление за БНР ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. „ В съответния случай ветото е политически инструмент без правните учредения, които се настояват в претекстовете. По тази причина и си разреших да настоявам, че в огромна част във връзка с основанията, които чух от изказването на президента, аргументацията е голословна, а в огромна част от случаите и неистинна. В този тип отхвърляме ветото на президента, тъй като то излиза отвън предмета на това, което ние в името на консенсуса възприехме и го запазихме ", разкри той.

Кирилов изясни какво ще последва по-нататък. „ Дори в догадка, в което отхвърлим ветото напълно, имаме подготвен, импортиран законопроект, който ще възвърне преференциите, такива каквито са към сегашния миг “, разгласи депутатът от ГЕРБ.

Мнозинството обаче има подготвеност да върне старите правила в изборите посредством импортираните промени в Изборния кодекс, които бяха импортирани предходната седмица. "Ние реагирахме като законодателна самодейност, тъй като централният ни избирателен орган, този който беше образуван по кодекса на Мая Манолова и на тогавашното болшинство, доминирано от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, не съумя да реализира цялостно машинно гласоподаване и не съумя да потвърди сигурността и тайната на вота при електронно отдалечено гласоподаване. И тези обстоятелства са справедливи. Това са публични отчети на ЦИК, които не ни ги вменявайте на нас. Обещаваме да върнем преференциите такива, каквито са ", разяснява Кирилов.

Депутатът сподели още, че един от претекстовете на ГЕРБ да не желаят избор на нова ЦИК е загубата на скъпо време преди вота през май. „ Ние това го обяснявахме в публичния спор с съперниците ни от Българска социалистическа партия, в това се опитвахме да ги убеждаваме, че това е едно време, което е малко, с цел да се извърши процедурата и в последна сметка предпоставя една неустановеност. Но явно е, че съперниците ни желаеха да се сътвори тъкмо такава неустановеност, само че все пак и тази процедура започва. Така че сериозните, да ги нарека, учредения на опозицията, бяха задоволени. В днешното изказване акцентът беше подложен на спомагателни правно-технически въпроси, които на всичкото от горната страна бяха назад интерпретирани, отвън смисъла и тяхното наличие. Затова считам, че сътрудници и несъмнено внушават правни заключения на президента, които са погрешни. Затова и споделих и не преставам да заставам на това – дано в този спор съдия да ни бъдат самостоятелните висши административни съдии “, сподели Кирилов

ГЕРБ отхвърлят президентското несъгласие без даже да са прочели още претекстовете му, разяснява от своя страна Крум Зарков заместник-председател на парламентарната група на левицата. „ Данаил Кирилов единствено затвърди чувството ни, че този парламент изобщо не си е взел поуката от хаоса, който сътвори. Ето, споделя господин Кирилов, ще отхвърлят ветото на президента. Те даже още не са прочели претекстовете му, а към този момент го отхвърлят. Защото ветото не е по целия законопроект, то е отчасти. Върнати са 18 текстове от 40 и процедурата би следвало да е първо да се гласоподава повторното приемане на закона, в случай че законът не е признат, т. е. ветото е почетено и тогава се минава на гласоподаване текст по текст. Но заслепени от някаква необяснима гняв към всичко, което е обратно на техните усещания, те бързат, вършат неточност след неточност и пострадалите са българските жители, които поради тези неточности губят права “, сподели Зарков.

Според него ръководещите са почнали промени в Изборния кодекс без да са готови. „ Предупредихме ги, че не са готови за работата, която се прави, че нямат ясни цели, че върху това тяхно предложение ще се нароят най-различни други, както направиха другите групи, че те не знаейки къде отиват, най-вероятно ще сгрешат. В продължение на два месеца този закон отлежаваше и внезапно в едни безусловно необясними ударни нощни съвещания, първо в комисия, а след това в зала, те започнаха да одобряват оферти за преференции или да отхвърлят оферти за видеонаблюдение, да вземем за пример. Цялото това държание ни кара да мислим, че не е честността на изборния развой, който е залог, а тъкмо противоположното “, приключи Зарков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР