В този си вид Смесената комисия е излишна и лично

...
В този си вид Смесената комисия е излишна и лично
Коментари Харесай

Спас Ташев вижда възможност за обрат - Скопие се сгромоляса от езика на омразата

" В този си тип Смесената комисия е непотребна и персонално аз не виждам смисъл от нейното битие или продължение на активността ѝ в този формат ". Това съобщи доцент Спас Ташев от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките пред News.bg във връзка работата на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси, македонските българи и евроатлантическия изход на Република Северна Македония.

Той категорично посочи, че не предлага да се закрие комисията, а по-скоро тя да премисли активността си и да се концентрира върху популяризирането на безспорните обстоятелства, които се одобряват от България и РСМ в общите издания . По думите му може да се направи и изводът, че комисията не дава резултат, а повода за това е недобре премислената концепция за основаването ѝ .
 Хърватски представители поддържаха позицията ни за Северна Македония
Хърватски представители поддържаха позицията ни за Северна Македония

Европейски Съюз да не приема страни, излъчващи послания на омраза…

Ако би трябвало да погледнем съществуването на противоречивите въпроси, такива имало сред Гърция и РСМ. Гърция не позволи да изпусне нещо по тази тематика, а България възприе различен метод , като смяташе, че всички противоречиви въпроси трябвало да бъдат разисквани двустранно, като на база полемики да се откри общо решение, изясни доцент Ташев.

Той уточни, че полемиките в комисията са непродуктивни и не се водят протоколи от самите съвещания . Каквито и тези да са изтъкнати, каквито и решения да са взети, не се съблюдават от Скопска страна и общо взето се връщаме към изходната си точка, акцентира доцент Ташев.
 Джамбазки написа до Европейска комисия за поругано българско гробище в Р. Северна Македония
Джамбазки написа до Европейска комисия за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира Европейска комисия за следващата подигравка с българската история

Той е на мнение, че в случай че краткотрайно се замразят дебатите в комисията и двете страни стартират архивистка активност с издание на документи в техните оригинали на всички противоречиви персони - това към този момент ще бъде основа да се водят диспути. Българската страна изнася едно, македонската страна друго - тя споделя, че имат право на интерпретация или на македонски разказ на другояче обективните обстоятелства . Това са едни суфизми и увъртания, единствено и единствено да не се признае историческата истина. Ние първо би трябвало да изнесем самата истина такава, каквато е; а тя може да бъде реализирана посредством взаимни изявления, настоя доцент Ташев.

Доц. Ташев посочи, че е доста мъчно да се отговори дали могат да бъдат позволени противоречивите въпроси към Гоце Делчев, цар Самуил и сборника на Братя Миладинови - тематики, които в последна сметка се оказаха крайъгълен камък сред България и РСМ. Днешните македонски историци, които са получили образованието си в някогашна Югославия, доста мъчно ще се откажат от позициите си, на чието съображение са получили своите научни и университетски степени, уточни той.

Според него няма предпочитание от страна на учените в РСМ и на историците да трансформират нещо от дейностите си .
 Проф. Димитров: Нищо доста не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия
Проф. Димитров: Нищо доста не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Македонските учени не отварят дума даже за взаимното честване на Гоце Делчев

Доц. Ташев означи, че като цяло България е влезнала в нов стадий в своята политика по отношение на РСМ. До този миг акцентът в нашата политика бил подложен върху историята и не обръщахме толкоз внимание на съвремието. Поради тази причина българските причини не били разбирани от европейските и американски сътрудници.

Пръв президентът Румен Радев повдигна въпроса, че акцентът би трябвало да се промени и да бъде подложен върху правата на индивида . Подходът се оказа понятен, като президентът сложил въпроса и за това, че българите в РСМ са маргинализирани, преследвани и неравноправни , уточни доцент Ташев.
 Да възстановим историческата си памет, прикани проф. Димитров
Да възстановим историческата си памет, прикани проф. Димитров

Трети сме по културно-исторически

Той не е уверен обаче, че всички политически сили схващат смисъла на това, което се предлага. Спас Ташев прикани никога да не се употребява думата " българско малцинство ", като се базира на последното публично броене на Османската империя от 1912 година, където българите на сегашната територия на РСМ не са напълно малцинство, а 54%, т.е. болшинство .

Той уточни, че формулата - " частта от българския народ, живееща на територията на РСМ " е еднообразно допустима и за София, и за Скопие , не наскърбява никой и е добра основа, на която да градим нашите двустранни връзки.

Доц. Ташев счита, че в случай че България показа тезите и обстоятелствата такива, каквито са пред нашите европейски сътрудници, тогава ще станем очевидци на напън, само че той няма да бъде напън върху София, а върху Скопие за езика на омразата и изчистване на историята. " Ние сме споменавали, че има едно такова събитие, само че явно самите европейски сътрудници не са обърнали задоволително внимание .

Сега когато с помощта на , тъкмо в този момент е моментът да покажем, че Европа и даже Америка са сбъркали в своята преценка за тези, за които упорстваха да влязат в Европейски Съюз, че са носители на остарял език на омразата. В РСМ няма непоклатимост, тъй като, в случай че ръководството в РСМ беше устойчиво, нямаше да се стигне до изборната злополука и Заев да подаде оставка ", безапелационен бе доцент Ташев.

Той уточни, че РСМ е навлязла в една остра политическа рецесия, която ние към момента не знаем по какъв начин ще бъде позволена . Ако при едни предварителни парламентарни избори пристигна на власт ВМРО-ДПМНЕ, която се закани, че ще ревизира Преспанския контракт и Договора за другарство с България, тогава Скопие ще изпадне в интернационална изолираност, от която никой няма интерес, предизвести доцент Ташев.

Той е на мнение, че процесът се обръща, защото Скопие твърдеше, че политическата непоклатимост е в България , само че политическата неустойчивост не е в България. В България има построени демократични обичаи, само че нашето общество мъчно намира единодушие, което да докара до един управнически модел при тази настройка, няма обаче огромни разтърсвания в България , разясни доцент Ташев.

Според него се видяло, че при двата служебни кабинета има една последователност в политиката, заложена от държавното управление на Бойко Борисов. Въпреки, че има оспорвани редица решения на някогашния експремиер, то във връзка с значимия народен въпрос има последователност и доцент Ташев се надява приемствеността да продължи . Ако в Скопие настъпят фрапантни промени, е вероятен поврат, като дойдат други ретроградни сили, които да оспорят Преспанския контракт.

Той счита, че въпреки всичко има лъч вяра с обстоятелството, че макар че акцията в Скопие била провеждана на антибългарска основа, тя не дала резултат. Антибългаризмът в РСМ е по-скоро медийно-присъстващ и налаган от следените медии, а в обществените мрежи се основава усещане за антибългаризъм, само че най-вече от тролове. " Известно е, че в РСМ има заводи за тролове, които се употребяват освен за въздействие в този спор, а даже в изборите в Съединени американски щати една огромна част от изявленията в обществените мрежи са правени в Северна Македония. Там имаме един сериозен проблем с демокрацията, с подправените вести и Европа би трябвало да насочи натам вниманието си ", разяснява доцент Ташев.

Спас Ташев се надява, че образецът по поощряване и поддръжка на македонските българи ще продължи от българската страна , тъй като имаме потребност от единство. Нито едно държавно управление и смяна не може да мине без тяхното единодушие и в случай че ние успеем да реализираме и да играем такава роля, тогава Скопие доста бързо ще тръгне по пътя на измененията с помощта на политическата интензивност на българите, надява се той.

По думите му доста е значимо да се подчертае, че не се вижда антгонизъм сред българи и албанци, което може да докара до едно сполучливо съдействие сред техните политически представителства. Ако това се случи сред РСМ и България, тогава ще забележим един развой на бързо демократизиране на Скопие . Тогава пътят на РСМ към Европейския съюз ще бъде отворен, сподели още доцент Ташев.
 От Министерство на външните работи чули какво приказват в РСМ, само че замълчали, с цел да не влизат в акцията
От Министерство на външните работи чули какво приказват в РСМ, само че замълчали, с цел да не влизат в акцията

Неуспехът на тази антибългарска акция демонстрира, че тя не е подкрепена от хората
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР