В този прашен, сух, чужд свят, един малък инструмент, малко

...
В този прашен, сух, чужд свят, един малък инструмент, малко
Коментари Харесай

Вече произвеждаме кислород на Марс

В този прашен, изсъхнал, непознат свят, един дребен инструмент, малко по-голям от куфарче, към този момент надеждно изпомпва О2 от марсианската атмосфера. Нарича се MOXIE ( " Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization (ISRU) Experiment " ) и конфигуриран в " търбуха " на марсохода на НАСА " Perseverance ".

Марсианската атмосфера в настоящето си положение въобще не е подобаваща за земляните. Тя е над 100 пъти по-рядка от земната и се състои най-вече от въглероден диоксид. Всеки човек, който се опита да диша, скоро ще се окаже, че въобще не може.

Но в този прашен, изсъхнал, непознат свят, един дребен инструмент, малко по-голям от куфарче, към този момент надеждно изпомпва О2 от марсианската атмосфера, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Това е първата проява на преработката на запаси на място за човешка приложимост на друга планета - създавайки опция за генериране на въздух за дишане за човешка задача до Червената планета.

Преработката се случва посредством развой, наименуван електролиза, който разделя марсианския въглероден диоксид на въглероден оксид и О2. Между февруари 2021 година, когато „ Perseverance “ кацна, и края на 2021 година MOXIE създаде О2 седем пъти - и ще продължи да го прави, споделят откривателите.

" Това е първата проява на действително потребление на ресурсите на повърхността на друго планетарно тяло и тяхното химическо превръщане в нещо, което би било потребно за човешка задача ", споделя някогашният астронавт на НАСА и заместител основен откривател на MOXIE Джефри Хофман от Масачузетския софтуерен институт.

" В този смисъл това е историческо събитие. "

 Добави изложение

Производството на О2 посредством електролиза не е нещо ново. Международната галактическа станция да вземем за пример употребява електролиза, с цел да разделя водата на водород и О2 и по този метод да добавя запасите си от въздух за дишане.

На Марс обаче водата може да се окаже прекомерно скъпа, с цел да се употребява по този метод, в случай че има различен способ.

За благополучие кислородът е съставка на доста съединения, в това число въглеродния диоксид, който съставлява към 96% от атмосферата на Марс: молекула, формирана от един въглероден и два кислородни атома.

Електрохимичното съкращаване на въглеродния диоксид до съставните му детайли е добре проучено, известно и разбрано; предизвикването беше да се създаде тук, на Земята, инструмент, който да може да направи това на Марс с наличните съставки.

Производството на О2 в MOXIE е многоетапен развой. Първо, той вкарва марсианския въздух през филтър, който го почиства. След това този рафиниран марсиански въздух се компресира, нагрява и се изпраща през електролизера за корав оксид (SOXE). Електролизерът разделя въглеродния диоксид на въглероден оксид, който се изпуска назад в марсианската атмосфера, и на кислородни йони. След това кислородните йони се рекомбинират в O2 или молекулярен О2, който се мери за количество и непорочност, преди да бъде изтърван назад на открито. Учените са открили, че този развой надеждно води до производството на О2, който може да се диша.

 Добави изложение

След няколкочасово загряване уредът работи по 1 час на опит, след което се изключва. За този един час работа MOXIE е планиран да създава до 10 грама - към 20 минути О2 за дишане за един астронавт. При всяко от седемте си пускания MOXIE създаде сред 5,4 и 8,9 грама молекулярен О2, общо 49,9 грама.

Тъй като на Марс температурата и гъстотата на въздуха са доста променливи, освен денем и нощта, само че и през другите сезони на годината, MOXIE би трябвало да може да работи в необятен диапазон от температури и плътност на въздуха. По време на седемте си пускания MOXIE съумя да създава О2 при разнообразни условия: денем, през нощта и през цялата година.

" Единственото нещо, което не демонстрирахме, е работа призори или по здрач, когато температурата се трансформира доста ", споделя основният откривател на MOXIE Майкъл Хехт от обсерваторията Haystack на Масачузетския софтуерен институт.

" Имаме асо в ръкава си, което ще ни разреши да създадем това, и откакто тестваме това в лабораторията, можем да достигнем последния стадий, с цел да покажем, че в действителност можем да работим когато и да е. "

 Добави изложение

В идеалния случай, несъмнено, задачата е система за поддържане на живота, която може да работи непрестанно, защото по този начин хората би трябвало да дишат. И тя ще би трябвало да бъде доста по-голяма от MOXIE: дребен екип от астронавти, сподели Хехт предходната година, ще се нуждае от към един метричен звук О2 за дишане за една година на Марс. И това не включва кислорода, нужен за горивото за пътуването до дома - общо задачата ще се нуждае от към 500 тона О2, пресметна екипът.

Това, което екипът е научил през първата година от работата на MOXIE, ще послужи за създаване на тази по-голяма система, само че към момента има какво да се желае.

Следващият опит ще се организира в интервала на годината, когато атмосферата е най-гъста. Тогава, сподели екипът, ще натиснат инструмента оптимално, с цел да се опитат да произведат допустимо най-вече О2. Това освен ще покаже на какво е кадърен MOXIE, само че и ще показва рестриктивните мерки му, което от своя страна ще помогне за основаването на по-здрава машина за възможна задача до Марс с екипаж.

 Добави изложение
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР