В този час посрещаме Илияна Йотова при нас. Госпожо Йотова,

...
В този час посрещаме Илияна Йотова при нас. Госпожо Йотова,
Коментари Харесай

Илияна Йотова за предстоящите избори на 4 април

В този час посрещаме Илияна Йотова при нас. Госпожо Йотова, здравейте, добре пристигнали при нас в студиото. Отново се срещаме, още веднъж имаме мотив да поговорим.
Илияна Йотова: Здравейте.
Искате ли да стартираме, предлагам ви от най-актуалното, не от втория мандат, и до втория мандат ще стигнем.
Илияна Йотова: Има време.
Има време и до втория мандат, несъмнено че това е значима тематика, единствено да подсетя нашите фенове - пишете ни на нашата „ Facebook " страница, в случай че тези политически диалози са ви забавни в неделя заран, можете да задавате въпросите си, да коментирате присъединяване и на господин Главчев, и несъмнено на вицепрезидента госпожа Йотова. Но ръководството на здравната рецесия, което се оказа може би най-главният аршин за това държавното управление оправя ли се или не се оправя? И какви заключения си вършиме, госпожо Йотова, от късия живот на „ зеления кулоар " в България? Тръгна коридорът и завърши своята работа. Въобще ръководството на здравната рецесия като аршин за ръководство на властта?
Илияна Йотова: Много дълъг е този диалог и надали ще ни стигне времето. Нека да стартираме от най-актуалните неща. Вижте, аз имам малко по-друго схващане. Самият факт, че се наложи да се вършат зелени коридори, към този момент е задоволително доказателство, че нещо в отношение на имунизациите, организацията на целия този развой, не коства, не става както би трябвало. Защо се постановат зелени коридори, в случай че се вървеше по графика, който самото държавно управление беше начертало дружно с Щаба, който ръководи рецесията през цялото време, дружно с втория щаб, който трябваше да се грижи за това по какъв начин да се разпределят имунизациите, по какъв начин да се приготви популацията. И тук диалогът ни в действителност е доста сериозен. В никакъв случай не желая да бъда черногледа, тъй като с този развой, с изключение на държавното управление и политическата власт, той опира до доста лекари, които с нищо не са отговорни за хаоса, който се сътвори. Защо споделям, че това към този момент самопризнание за, хайде неуспех е доста мощна дума, само че за избрани доста съществени проблеми? Защото, в случай че самото начало се вървеше по този график, доколкото си припомням първо трябваше да са лекари, медицински чиновници, по-късно учители, възрастните хора. Вчера апропо ме изненада една доста неприятна ранглиста още веднъж за България, тъй като се оказа, че от всички страни в Европейски Съюз, България не е на последното, само че е на предпоследното място по брой на имунизирани възрастни хора. А това са едни от най-уязвимите групи, нали. Колко месеци говорихме за това? Зелените коридори бяха основани, тъй като явно графикът и организацията на имунизациите не беше извършен както би трябвало. Второ, другата огромна болежка и паника е методът, по който хората бяха осведомени за тези ваксини. Според мен, аз си давам сметка, че една от аргументите да се забави целият този развой в България е освен незадоволително количество, въпреки че и тук има много въпроси, които би трябвало да се зададат, а методът по който вървеше самата акция. Хората не са уверени. Вижте, в България продължава да бъде една от страните в Европейски Съюз с най-голям % на жители, които не желаят да се имунизират. За мен не е задоволително да забележим две голи ръце, било то на министъра или на някой от водещите лекари и шефове на лечебни заведения. Поне три наставления има, три матрици на международни организации по какъв начин да се прави акцията за имунизациите, с цел да може хората в действителност да бъдат уверени и освен да имат информация. Аз съм съгласна, че ние ги заливаме с доста информация. Но в действителност да бъдат осведомени за първата, втората, третата ваксина, с цел да могат в действителност да се изпълнят тези графици.
Добре, това ли е повода - страхът от имунизацията да се окаже по-голям от страха от ковид? Това ли е повода?
Илияна Йотова: Когато човек не е осведомен и той се опасява, когато има своите подозрения. Когато отсреща си имаш всевъзможни източници, когато нямаш зад себе си страната, която да ти изясни, да ти направи една структурирана акция. Между другото всички тези стратегии, за които ви приказвам и които си направих труда да изчета, всички те залагат и разчитат на бистрота и почтеност. Казвате какви са рисковете за избрани групи на първите ваксини, на прословутата „ Астра Зенека ", която трябваше доста бързо да изразходваме, не знам за какво. И в последна сметка, какво се получи? След целия този неуспех със зелените коридори, още веднъж неточност. Защото вместо да се изясни на хората, да се успокоят, че въпреки и да са забавени доставките, въпреки и по-малко, всички тези, на които към този момент бяха поставени, ще имат втората доза, която е наложителна, какво направи властта? Тръгна да печели пиара, потегли да печели публичното мнение, а не борбата за това да бъдат поставени имунизациите на хората, които би трябвало и когато би трябвало. Второ, пуснаха се всевъзможни събеседници в кавички в студиата, които безусловно, в случай че приказват нелепици, то най-малко още повече демотивират хората от вида, че няма значение от коя ваксина ти е втората доза и така нататък Добре, излезте и го обяснете. В това отношение оценката е доста, доста слаб.
Госпожо вицепрезидент, имате ли дежа вю? Миналата година по същото време - тържества на Шипка вдругиден няма да има, само че от на следващия ден заведенията за хранене в страната отварят. Каква е логиката на такова решение?
Илияна Йотова: Аз даже няма да го дефинира като логичност и няма да обмислям разумно, тъй като то няма логичност. Но за мен това е цинизъм и мисля, че повече от този коментар е ненужно да направя. Не може да не отидем на националния си празник на връх Шипка, навън, където хората са на разстояние, където може при положително предпочитание да се сътвори съвършена организация, по едно и също време с това отваряме заведенията за хранене. В последна сметка няма нищо неприятно, тъй като аз съм от хората, които считат че доста от дълго време това трябваше да стане, с цел да не се яви незаконното ресторантско придвижване, знаете защо приказвам, едно. И второ, тъй като нямаше никаква логичност тогава, когато случаите бяха по-малко, те да останат затворени, а в този момент когато за жалост макар зелените коридори продължава да се качва процентът у нас, те да бъдат отворени. Мисля, че през вчерашния ден всички видяхме каква беше прелестна улица „ Витошка " в София, нали?
Добре, в случай че критикувате обаче, в случай че наричате неуспех зелените коридори и изобщо имунизационния проект на държавното управление и на здравните управляващи, за какво президентството да вземем за пример не излиза и не съобщи по-директна позиция? Примерно, да се затворят учебните заведения, да се затворят фитнесите, да не се пускат, примерно казано, заведенията за хранене, в случай че смятате че по този начин би трябвало? Защо не свикате КСНС?
Илияна Йотова: Единственото нещо, което можем да създадем е да споделяме мнението си. Както виждаме всяко нещо, което президентът предлага, се прави тъкмо противоположното. В самото начало, безусловно, по какъв начин да кажа, благожелателно, консенсусно предложихме дружно да се изработят стратегии с разнообразни разновидности за развиването на рецесията. От първия ден президентът го предлага. 7 или 8 обръщения, изявления, поръчки, както виждате до ден-днешен това не се направи. Какво ни пречеше да създадем в този момент три разновидността с развиването на обстановката с имунизациите, в случай че аз съм съгласна, да, казусът е за цяла Европа, казусът е за целия свят, тъй като фирмите и компаниите не си извършиха отговорностите. Друг е въпросът, че за мен остава мистерия по какъв начин са контрактувани доставките като време и график. Аз зная, че общата формула за България несъмнено е вярна като брой, квота и така нататък, само че на какви интервали, с какви задължения, това към този момент ми е мъчно да преценява, тъй като има един противен факт, че страни, които са по-малки от нас, до този миг са получили повече. Аз нямам пояснение на този въпрос.
Добре. Управлението на здравната рецесия е едно на ръка. Само в умозаключение да ви попитам, прощавайте, тъй като вие преминахте, и аз прекосих, и вие, и доста хора минаха през ковид. Ще се ваксинирате ли вие?
Илияна Йотова: Да, когато му пристигна времето. Аз съм един от най-убедените хора в това отношение.
Сега си имате антитела?
Илияна Йотова: Дай Боже да ги имам. Ще си направя проучвания, ще забележим по какъв начин са антителата. Много лекари споделят, че си имат пик също антителата, по-късно, когато човек стартира да ги губи, това е най-хубавото време за имунизациите. Но ще изчакам тогава, когато ми пристигна редът. Няма да минавам напред, както направиха доста хора в България. Няма да го върша това, по какъв начин да кажа, следващото просташко театро, тъй като считам, че в моята обстановка, както и аз бях в обстановката на доста хора. Но остава горчилката, тъй като най-големият проблем след всичко това, което виждаме е, че в България доста наши жители не престават да нямат обикновен достъп до опазване на здравето. Това е доста ужасно и считам, че каквото и да се случи на тези избори, доста значима фигура в идващото държавно управление, парламент, ще бъде точно здравният министър. И бих поискала от в този момент този здравен министър, дано да бъде в действителност здравен министър, тъй като сега, в който един здравен министър стартира да бъде лидер на листа, нещата към този момент отиват в друга посока.
Президентската институция, госпожо Йотова, има самоуверен взор, направихте вие самоуверен взор - гледате към този момент към 2026 година идващият петгодишен мандат. Какво от тези 5 година остава незавършено, че желаете още 5, в случай че по този начин да влезем в тази тематика, в случай че желаете?
Илияна Йотова: Много неща остават незавършени, само че най-много остава незавършено огромната тематика - накъде върви България? И ние желаеме да бъдем част от този план в идващите десетилетия, да стартираме най-малко. И това беше честното отношение първо, към тези над 2 милиона индивида в България, жители български, които ни се довериха 2016 година, към всички тези, които ни подкрепяха в тези години и фактически бяха с нас в доста сложни моменти. Но дано да не забравяме нещо, което малко се разяснява, може би малко е рано, само че аз съм длъжна да го кажа, тъй като нашето решение беше ръководено от това да бъдем почтени към хората. Остават доста значими месеци, в които президентската институция ще играе доста значима роля. И ние сме водени от желанието да бъдем в действителност огромен фактор, събираем фактор за стабилността на страната.

Включва ли тази значима роля направата на служебно държавно управление, в случай че не може да бъде формиран кабинет след 4 април?
Илияна Йотова: Преди всичко тази значима роля не просто включва, а главен приоритет да се сътвори устойчиво държавно управление в страната. Има доста тежки месеци, които ни чакат и по повод преодоляване на здравната рецесия, и във връзка с ваксини, и във връзка с това стопански къде ще върви страната. Вижте, това че сме изсипали единствено за един месец декември 7 милиарда, българите не живеят по-добре, бизнесът не се усеща по-сигурен и по-стабилен. Едно огромно предизвикателство ни остава по какъв начин ще защитим парите, които би трябвало от Европа да получим, не просто, с цел да ги изсипем още веднъж в незнайни джобове, не просто, с цел да се прави пиар, апропо желая да отворя тук една скоба - доста неприятно чувство остава това, че някои от министрите си разрешава сега силата на властовите запаси, които има и позициите, които заема, да си вършат личните парламентарни акции с европейски средства. Говоря тук не за злоупотреби, приказвам за това, че доста добре се употребява опцията и лостовете, които имат, с цел да се подсказва на хората, че в случай че те не са във властта, идващият мандат няма да погледнат благосклонно на един или различен бизнес отрасъл.
Кого визирате, съответна политика ли визирате?
Илияна Йотова: Те не са един или два случаите. Но аз ще ви опиша с две фрази един проблем. Как гледате вие на обстановката, в която един министър отива при един избран, да речем, отрасъл от българския бизнес и споделя - ето, аз за вас ще направя една специфична стратегия, в която вие ще получите едни избрани средства като отплата, за това че не сте работили, вашите произведения не могат да отидат на пазара. И видите ли това се случва тъкмо в града, в който въпросният министър ще бъде лидер на листа. Вижте, 30 година минаха, хората към този момент не са толкоз наивни. И когато се приказва за това, че няма доверие в политици и в институции, това съмнение се подклажда точно от такива обстоятелства. Но да продължим с по-големия въпрос. Какво ни чака? Очаква ни отбраната на Програмата за възобновяване. Някак си увлечени в доста по-наистина човешки проблеми, свързани със здраве, свързани с недостиг, не гледаме на по-важните неща, по-дългосрочните неща. Те не са по-важни от позиция може би в този момент на елементарния човек, само че те на следващия ден отново ще опрат до нас. Защото ние сме от дребното страни в Европа, да не кажа единствените, в които този План за възобновяване, отбраната на тези европейски средства и в последна сметка отбраната на бъдещето на България, да не мине през българския парламент. Добре, по какъв начин желаеме институциите в действителност да имат доверието на хората и да имат техния престиж, когато се подценява в една парламентарна република точно българския парламент. Това несъмнено не е изненадващо. Аз доста се учудих от една имитация от ръководителя на парламентарната група доктор Дариткова, която апропо аз доста почитам, която сподели в отговор на един въпрос „ ами, министър ръководителят не идва в Народното събрание, тъй като не е имало потребност ". Представяте ли си в годината, която мина, 2020 година с всичко това, което ни се струпа на главата, министър-председателят не е намерил за належащо и значимо да пристигна в българския парламент. И когато казвате, че и ние постъпихме по този начин с президента, завявайки този втори мандат - ние не го направихме декларативно. Там, изпод, под изказването на президента Радев има доста ясни причини за какво. И неслучайно преди всичко е българската държавност. Всичко това е детайл на българската държавност. Не е по силите на нито една институция да го направи.
Но позволете, госпожо Йотова, да прибавим на тази тематика и доста хипотези, доста спекулации, доста догадки политически, доста политически сметки, които в моментна се вършат. Така че дано да вкараме и този колорит в диалога. Аз съм сигурен, че той ще бъде забавен за нашите фенове - като да вземем за пример, ще желаете ли от Българска социалистическа партия да ви поддържа или контравъпросът - очаквате ли да станете нова президентска двойка без помощта на Българска социалистическа партия? Можете ли без тях?
Илияна Йотова: Със сигурност не. Но през всичките тези 4 година нито аз, нито президентът Радев сме усетили най-малко за минута или за някое свое деяние Българска социалистическа партия да не ни поддържа или най-малко да има ясно декларирана позиция в това отношение. В интерес на истината спомняте ли си един подробност, който за нас беше доста значим, когато на консултациите, свикани за изборите у нас и при срещата с управлението на Българска социалистическа партия, ръководителят мисля че напълно транспарантно и пред всички се опита, дори доста удачно, да почисти този миг. Защото, вижте, аз не съм от през вчерашния ден в политиката и всички ние доста ясно осъзнаваме, че президентската институция би мога да се трансформира в един превъзходен инструмент за пазарлъци, за подмолни сделки, което опонира в последна сметка, на това че президент и вицепрезидент се избират от всички хора. Ние не желаеме да бъдем резултат като предложение на политическа обстановка, на някакви доста съществени, доста подмолни и секрети сделки. Не. 4 година за положително или за зло бяхме открити пред хората и ще продължим да бъдем открити.
А нечиста сделка ли е, госпожо Йотова, че преди Румен Радев да разгласи желанието за втори мандат, левицата е желала вас да ви номинира за президент?
Илияна Йотова: Абсолютна нечиста сделка и аз отхвърлям да разясня това, тъй като не е правилно. Или най-малко никой не е приказвал с мен в тази посока.
Не е правилно това, че вие сте могла да бъдете кандидатура президент?
Илияна Йотова: Ако в нечии глави това се е раждало, най-малко не са ми споделили.
Вие казвате „ от дълго време съм в политиката " и това е реалност. Често казвате аз няма да изневеря на левицата, няма да изневеря на идеалите на Българска социалистическа партия, само че не се ли еманципира прекомерно доста Румен Радев от концепциите на левицата? Не се ли еманципира прекомерно доста, не гравитира ли към демократичните хрумвания на градската десница повече, в сравнение с вас би ви се желало?
Илияна Йотова: Не е по този начин, тъй като аз мога да го кажа от първо лице, работим дружно към този момент 4 година, в нито един миг от това, което обещавахме на хората 2016 година, не сме се трансформирали. И тук да се приказва за това дали сме по-близки до десницата, до левицата, нали разбирате, че това звучи, по какъв начин да кажа, малко по-смешно.
Водещ: Добре, започнахме тази тематика - гласът на „ Дондуков 1 " и гладът на „ Дондуков 2 ", т.е. от двете страни на Ларгото, за какво този разговор е неосъществим, за какво този мост е изгорял, за какво този спор е толкоз изострен, за какво гласът на президентската институция е толкоз ярка съпротива на тази на премиера? И тъй като, казвате вие, доста значими неща имаме да вършим по време на изборите, в този момент към тази дата 4 април, дано да ви напомня, в случай че позволите, думите на един предходен президент Георги Първанов, който в нашето студио споделя: „ Винаги е било тежко сред министър председател и президент, постоянно е имало напрежение в тези връзки, единствено че аз като президент поех нещо доста значимо - да конструирам съдбовна, избавителна коалиция за България ". Може ли вие с господин Радев да бъдете майка и татко на една избавителна коалиция за България?
Илияна Йотова: Знаете ли, първо, аз не обичам тези толкоз високопарни слова. Реалностите и животът е много по-простичък. Второ, Георги Първанов има самочувствието да бъде проектант на Тройната коалиция, не разясня Тройната коалиция, тъй като там диалогът ни също може да бъде доста дълъг. Тези, които сформираха Тройната коалиция, считат че те са си архитектите. Така че, нали, в България в никакъв случай няма едно мнение по другите....
Не е ясно кой е майката, кой е бащата, това желаете да кажете.
Илияна Йотова:...второ, аз не смятам че по Конституция, това което хората са дали на президент и вицепрезидент като пълномощия и тези, които написаха най-новата българска Конституция и през разум не им е минавало президентът да бъде борсов медиатор сред партиите и търгаш. Напротив. Президентската институция е това място, което основава непоклатимост. Естественото място за съвещания, за диалози за всички тези, които са положили клетва в името на България и фактически считат, че са там, с цел да създадем най-хубавото за страната си. Питахте ме за какво не беше вероятен разговорът с изпълнителната власт? В началото той беше вероятен, до момента в който в един миг се оказа неосъществим заради обикновената причина, че в нашата страна всичко зависи от един човек. Аз доскоро забелязах нещо в господин Главчев. Ще ми позволите единствено едно изречение. Знаете, че не е доста правилно да го разясняваме, той не е на този диван против нас, само че даже той имаше известни подозрения по отношение на джипката. Джипката е еманацията на тази власт. дори, в случай че се върнем, метафорично несъмнено, към античната философия и литература, тогава Господ слиза, с цел да въдвори ред, Бог слиза, с цел да извади всички от една на процедура безизходна обстановка - „ Deus ex machina ", а при нас е „ Deus ex dzip. Така не става в една демократична страна в 21 век. Много начинания имахме първоначално. И всеки министър, всеки депутат, всеки ръководител на парламентарна група от ръководещите сподели „ иди се разбери с Бойко ". Не, това няма по какъв начин да стане. Какво значи „ да се разбираме "? Трябва да има естествен разговор сред институциите и в този разговор, в полемики да се раждат положителните решения. Ние отхвърляме да бъдем под нечий чадър, отхвърляме да бъдем под нечий капак, тъй като не това е ролята на президентската институция. Да, хората ще ви кажат „ доста малко пълномощия имате, тя Конституцията сама ги е орязала ". Ето, президентът Радев е характерен образец за това, че когато човек е на мястото, когато не си силовият президент, а мощният президент, тогава и дребните пълномощия не могат да ти попречат. Нали? В последна сметка каквото и да си приказваме, точно с президентската институция се свързва най-силното предпочитание и най-силната опция за смяната на статуквото в България.
Отново, госпожо Йотова, на финала на нашия диалог, с взор към най-важното - идните избори на 4 април в страната, парламентарен избор, парламентарни избори постоянни в нашата страна. Как си обяснявате, че в началото минималната разлика сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, безусловно в 1%, към този момент се отдалечи? Води твърдо господин Борисов. Как си обяснявате, какво лишава запас за победа на левицата? Защо не може левицата?
Илияна Йотова: Аз бих ви предложила да го оставите този диалог в действителност за политолози и социолози, тъй като това са аналитиците, които аз доста почитам. Но дано да не слагаме каруцата пред коня. Тепърва стартира акцията. Тепърва ще станат ясни всички листи, освен на някои от партиите. Между другото тук желая да отворя една скоба, че това, което виждам в листите, хората, които виждам на другите партии, ми дава доста огромна самочувствие и вяра, нека да се оправдае, за това че в действителност в идващия парламент имат късмет да попаднат доста съществени хора и доста авторитетни хора. Различни, само че авторитетни. И би трябвало да ги поддържаме. Затова аз в действителност приканвам хората да гласоподават, дано всеки да го направи съгласно личните си убеждения. А що се отнася до разтварянето на тази ножица, вижте, няма по какъв начин да не се означи, че две доста съществени извънпарламентарни, три обединения, са на старта. Освен това несъмнено първоначално постоянно има и мусене в листи, спорове, това е обикновено. За мен по-важното е освен положителната акция, само че какво ще ни кажат партиите, освен на мен, само че и на всички нас, българските жители, по два доста съществени въпроса, които всички ние би трябвало да решим оттук насетне, без значение каква ни е оценката за рецесии, за стопанска система, за всичко това, което ни се струпа от към този момент година и няколко месеца. За мен тези два въпроса са следните - по какъв начин България ще отговори на климатичните промени, всичко това, което е обвързвано с европейската ни политика, с това, което би трябвало да вършим вътре, тъй че най-сетне българската стопанска система да не е просто един пясък, в който се наливат пари без никаква възвръщаемост и без никаква вероятност? Как по този начин ще създадем, че да запазим природата си, тъй като толкоз безобразия през тази една година излязоха на бял свят в страната ни? И вторият доста значителен въпрос е по какъв начин ще се преборим с бедността и неравенствата, тъй като това са рецесиите фантоми, които следват от КОВИД? Нарастващата беднотия, възходящите разлики в стандартите на хората. Вече приказваме за цифрово неравноправие, за КОВИД потомство. Децата ни не са равностойни в този момент в просветителния развой, нищо че Красимир Вълчев е толкоз безапелационен от време на време. И аз в действителност го почитам като учебен министър, само че знаете ли, в тези няколко месеца видяхме страната ни места, където не просто няма обсег, не просто няма интернет, само че кажете по какъв начин се учи с таблети, когато ти нямаш безусловно достъп до интернет? Така че това са сериозните въпроси, върху които би трябвало да помислим всички ние. Затова споделям, че доста деликатно би трябвало да гласуваме този път, с цел да има тази непоклатимост. А всичко друго - служебни кабинети, избори до дупка, избори две в едно, това е явно за политически сили, които мислят на първо място за себе си, политици които мислят за себе си, само че не мислят за България.
Аз ви благодаря, че бяхте в нашето студио, вицепрезидентът Илияна Йотова.
Илияна Йотова: И аз ви благодаря.
Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР