В това уверява беларуският д-р Андрей Беловешкин, к.м.н., познат на

...
В това уверява беларуският д-р Андрей Беловешкин, к.м.н., познат на
Коментари Харесай

Пътят към дълголетието е в увеличаването на мускулната сила

В това твърди беларуският доктор Андрей Беловешкин, к.м.н., прочут на нашите читатели от предходни изявления. Той приказва за здравословния метод на живот от позиция на науката и доказателната медицина. А в този материал ще научите за какво с напредването на годините неизбежно се развива саркопения и може ли този развой да се забави.

 

Саркопенията е развой, при който вследствие на загуба на мускулна маса, тя се замества от “междуклетъчни ” мазнини.

„ Такива промени са доста публикувани, изключително с напредването на възрастта, а този развой се случва неусетно за самия човек и хората към него – изяснява доктор Беловешкин. – Той не подозира, че в тялото му се случват рискови промени, които могат значително да разрушат организма му. Тъй като  силата и размерът на мускулите, а също по този начин оптималната им нужда от О2 са основни фактори, които дефинират здравословното положение на индивида във всяка възраст, както и продължителността на неговия живот. 

Именно мускулите обезпечават процесите на кръвообращение в тялото и насищането на всяка клетка с О2. И в случай че те са нарушени, страдат всички органи и системи в организма. За страдание, саркопенията визира доста хора. Добрата вест е, че обстановката може да се промени, т.е, да се възвърне мускулната тъкан, да се усили размерът на мускулите и тяхната мощ във всяка възраст – даже на 80-90 години “, твърди доктор Беловешкин.

Той прави доста забавен аналог сред саркопенията и прословутото „ мраморно месо “ – доста безценен артикул. В Япония, страна с хълмиста околност и засети с ориз равнини, животните няма къде да се движат и прекарват повече време във фермите.

Там ги хранят със зърнен фураж, а не с трева, като включват в менюто им и бира, и саке. Вследствие на това мускулите им се заместват с мазнини и ето по този начин се получава прословутото „ мраморно месо “. Ако животното пасе трева и се движи свободно, месото му няма да е толкоз мазно. На какво ви припомня това? На същото, което хората вършат със себе си: устойчивост, плюс приложимост на зърнени и алкохолни артикули, създават в техния организъм нездравословните промени – заместване на мускулната тъкан с мастна 

Нагледен образец за това по какъв начин се развива саркопенията. Хиподинамия висоговъглехидратно хранене алкохол = бърза загуба на мускулна маса и увеличение на междумускулната лой. Възпалителните процеси също въздействат за загубата на мускулна маса и мощ, както и хроничните болести, инсулиновата устойчивост, намаление равнището на андрогените и растежния хормон. Да, процесът външно не се вижда, само че въпреки всичко човек може да дефинира за себе си, че страда от саркопения по един от главните признаци – загуба на мощ и омаломощаване. 

Учените са открили, че сред 40- и 60-годишна възраст се губи към 40% от мускулната маса. Намаляването на размера на скелетните мускули води до понижаване скоростта на обмяната на веществата с към 30% в интервала от 20 до 70 години. Саркопеннята постоянно се съпровожда с остеопороза, диабет вид 2 и хронични възрастово-зависими сърдечносъдови и други болести.

Последствията са намаление на работоспособността, повишение на общата заболеваемост, удължение периодите на хоспитализация. Нарушава се имуногенезата, терморегулацията, функционалността на кардиоваскуларната система, на висшата нервна активност, на равновесието и други Понижава се наличието на анаболичните хормони (вещества, ускоряващи обновяването на мускулните тъкани) като тестостерона, растежния хормон, инсулиноподобния фактор на растежа 1, което в допълнение се отразява на масата и силата на скелетните мускули.

Всички изброени отрицателни промени в организма водят до повишаване на немощта, намаление качеството на живот и повишение риска от преждевременна гибел. Всъщност всичко е доста просто: колкото по-слаби сте, толкоз по-силна е загубата на мускули. 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР