В топлата зимна утрин на 13 януари 1996 година лекият

...
В топлата зимна утрин на 13 януари 1996 година лекият
Коментари Харесай

Бруталното убийство на 9-годишната Амбър промени света! Засегна и България СНИМКИ

В топлата зимна заран на 13 януари 1996 година лекият автомобил на Дона Уитсън стопира пред дома на родителите й в град Арлингтън, щата Тексас. Младата жена и двете й деца - 9-годишната Амбър и 5-годишният Рики са пристигнали на посетители на баба Гленда и дядо Джими, които "крият " в гаража си две нови детски колела.

Двете деца са нетърпеливи и молят майка си да ги пусне да покарат велосипедите. След като получават позволение с изискването да не се отдалечават доста от къщата, Амбър и Рики отиват на огромния празен паркинг на затворения хранителен хипермаркет наоколо.

Малко по-късно 5-годишното момченце споделя на кака си, че се прибира, тъй като "мама сподели да караме към нас ". 9-годишната Амбър обаче остава.

Недалеч от момиченцето, щастливо каращо колелото си, 78-годишният Джим Кевил седи в задния си двор. Възрастният човек следи детето, когато вижда по какъв начин на паркинга стопира мрачен пикап.

"От колата излезе мъж на възраст сред 25 и 40 години, междинен на растеж, бял или латиноамериканец. Той сграбчи момиченцето, което стартира да пищи и да рита ", споделя по-късно пенсионерът.

Докато Джим Кевил звъни на 911, пикапът изчезва, а с него и Амбър. Пристигналите на място служители на реда намират на празния паркинг единствено велосипеда на момиченцето.

На идната заран фотографията на детето е на първата страница на всички вестници в Тексас.



Полицията се надява, че и други хора, с изключение на Джим Кевил, може да са станали очевидци на отвличането. Местна телевизия популяризира и до други медии видеозапис на майката Дона, която моли похитителя да пусне Амбър. Никой обаче не подава сигнал, че е видял момиченцето.



Четири дни по-късно, на 17 януари 1996 година, един от живущите в комплекс "Форест Ридж " в североизточен Арлингтън Стюарт Кочър извежда кучето си на разходка. Малко по-късно кучето открива голото тяло на дете на брега на близкия поток. Стюарт се обажда в полицията и когато криминалистите идват на място откриват, че това е 9-годишната Амбър Рене Хагерман.

Аутопсията демонстрира, че детето е било държано живо в плен два дни. Амбър е била бита, изнасилена, а гърлото й е било прерязано, прецизира dir.bg.

На 20 януари момиченцето е заровено с обичаното си плюшено мече и облечено в обичаната си розова рокля.

Властите афишират премия от 75 000 $ за информация за самоличността на килъра.

Според направения психопрофил извергът е на 25 години или по-възрастен, нападателен и най-вероятно е живеел самичък. Вероятно неотдавна е изгубил работата си или е в спор с околните си.

Въпреки денонощната работа на следователите, килърът на Амбър не е хванат и до през днешния ден. Жестоката покруса обаче води до невиждана смяна - основаването на системата, наречена на дребното момиченце, което вечно остана на 9 години.

"Амбър Алърт "
Убийството на Амбър шокира жителите на Тексас. В деня, в който тялото на момиченцето е открито, в локална радиостанция звъни една майка от Далас - Даян Симон. През сълзи младата жена пита за какво медиите предизвестяват навреме хората за идна стихия, а не го вършат когато изчезне дете.

Това позвъняване трансформира орисите на стотици фамилии и избавя близо 1000 детски живота през идващите години.

По-късно същата година щатски ефирен канал взаимно с тексаската полиция основават системата, чиято абревиатура е Amber (America "s Missing: Broadcasting Emergency Response) . Основната цел е информацията за отвлечено или изчезнало дете да доближи до обществото по най-бързия вероятен метод. С годините "Амбър Алърт " става национална, а сега работи в целия свят, в това число и в България.

Разпространението на информацията става благодарение на търговски радиостанции, сателитно радио, телевизионни станции и системите за кабелна телевизия. Използват се също известия посредством е-поща, SMS, електронни знаци за контролиране на пътното придвижване, телевизионни рекламни билбордове, а към този момент и обществените мрежи.

След като бъде подаден сигнал в полицията за изчезнало дете, той се ревизира и в случай че не е подправен, се подава уведомление до Facebook. Сайтът до 30 минути разгласява настояща информация, която може да бъде потребна. Тя се популяризира в нюзфийда на всички консуматори, които се намират в радиус от 200 км от мястото, където детето е изчезнало.

До април 2019 година с помощта на "Амбър Алърт " са открити 957 деца .

Криминалистите в Тексас пък към момента имат вяра, че ще открият килъра на дребната Амбър. Затова и казусът остава отворен.

А всяка година Дона Уитсън и жителите на Арлингтън се събират на мястото, където момиченцето бе отвлечено. За да си спомнят за нея, пеейки обичаните й песни, до момента в който свещичките угаснат...

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР