В тези тежки времена една благочестива жена на име Руфина

...
В тези тежки времена една благочестива жена на име Руфина
Коментари Харесай

Две нежни женски имена празнуват днес


В тези тежки времена една благочестива жена на име Руфина заради боязън от мъченията избягала от Коринт в пустинята и там се криела в непроходими места. По време на бягството от града Руфина била бременна и когато пристигнало време, родила в пустинята младенец от мъжки пол и по-късно, като претърпяла още няколко дни, умряла. Бог, Който дава храна на всяка плът, отваря ръката Си и насища всичко живо (Пс. 103:27-2, не оставил осиротелия младенец, само че станал татко и майка за него, педагог и пазител. По заповед на Всевишния Бог отвисоко се спускал облак и стелейки се по земята, от него излизала сладка роса на устата на младенеца.

Така облаците хранели детето като с мляко или мед до тогава, до момента в който не поотраснал и не почнал самичък да се храни с пустинни треви.  Така, сходно на свети Йоан Кръстител, младенецът живеел в пустинята, защитаван от Бога, наставляван и вразумявай в богопознанието (Лук.1:80) от Светия Дух. Вече в юношеска възраст, той бил открит от вярващи хора; те го завели в града, където се учел да чете книги и усвоил лечебното изкуство. Но той не толкоз лекувал заболяванията със своите знания, колкото ги изцелявал с дадената му свише берекет. Тъй като от детство бил свикнал към пустинното мълчание, той изключително се стараел да се отдалечава от човешката суетност: обичайки уединението, огромна част от живота си прекарвал в планините и пустините, отдавайки се на богомислие.

Когато идвал по някаква работа в града, на всички дарявал неизброими богатства, лекувайки телесните заболявания и с Божие слово изцелявайки душевните недъзи. Но той не задълго оставал в града, бързайки още веднъж към приятното за него пустинно усамотение, в което и се доближил към старостта. Тук, в пустинята, при него идвали, обичащи го в Христа, искащи да се насладят на типа на светолепното му лице и да получат напътствие от неговите боговдъхновени беседи; каквито били Киприан, Дионисий и Анект, Павел и Крискент, които дружно с него потърпевши за Христа. Те потърпевши по следния метод. Имен ден през днешния ден честват дамите, които носят красивите имена Галя и Галина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР