В ТЕЦ Марица Изток 2 се готвят за големи протести.

...
В ТЕЦ Марица Изток 2 се готвят за големи протести.
Коментари Харесай

В ТЕЦ "Марица Изток" 2 се готвят за големи протести

В Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 се готвят за огромни митинги. Това разгласи пред Деян Дяков, ръководител на КНСБ в Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 и общински консултант от " Левицата " в Стара Загора.

За през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика е планувана среща, на която да се разиска идното редуциране на 160 души и преструктурирането на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал " – една от американските централи в комплекс " Марица Изток ". Централата спря работа откакто изтече дълготрайния й контракт с Националната електрическа компания.

" Ръководството на централата разгласи, че в случай че няма задоволително висока цена на електрическата енергия, ще се пристъпи към съкращения. От КНСБ ги спряхме. Те щяха да стартират доста по-рано ", изясни Деян Дяков в предаването " Преди всички ".

" Трябваше всички служащи да бъдат съкратени. Ние, като профсъюз успяхме да защитим останалите и да осигурим заплащане от общественото министерство и отчасти подкрепяне от страната, с цел да ги задържим до септември, да картографираме уменията им и да им намерим работа ".

През септември или октомври обаче се чака да бъдат освободени и останалите, в случай че " КонтурГлобал " не предприеме нови пазарно-икономически ограничения, уточни той.

" Плащането на излъчвания наложи това централите да не могат да работят. Министерството на енергетиката не предприе никакви дейности да промени метода на заплащане на излъчвания. Работодателят към момента не желае да подписа групов трудов контракт. Колегите от КНСБ са в стадий на договаряния. Имам неофициална информация, че са издействани компенсации сред пет и девет брутни заплати по отношение на стажа. Държавата не съумя да си свърши работата и да си съблюдава обещанията, че нито един служащ няма да бъде скъсен ".

Той счита, че е можело да се създадат приходи, които да доведат до избавяне на централите от Топлоелектрическа централа " Марица Изток ".

" С най-голямо значение е механизмът за потенциал, който беше пропуснат още през 2019 година Това щеше да даде глътка въздух на въглищните централи ".

През пролетта въглищните централи постоянно са работили на най-малък потенциал, изясни Дяков.

" Не е казус. Всяка пролет фотоволтаиците създават на най-много електрическа енергия, ВЕЦ–овете, язовирите са цялостни от снеготопенето. Така е и на есен ".

Ако казусът с целия комплекс не се реши до юни, Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 към този момент няма да има ангажимент към контролиран пазар и би трябвало да спре работа, предизвести Дяков.

" Ние, служащите от държавния Топлоелектрическа централа, респективно от държавната мина, ще изпаднем в същата патова обстановка. Не ни остава нищо друго, с изключение на да излезем на митинг.

Бяхме подготвени да излезем още тази седмица. Но нямаме държавно управление и е нелогично, тъй като протестираме пред някой орган ".

Ситуацията в мините е сериозна, акцентира още той.

" Рудник 3 не действа все още. През май няма да има пари за заплати. В момента договаряме групов трудов контракт с мини " Марица Изток ". Ръководството обаче не желае да го подпише и да се ангажира с компенсации. Момчетата са подготвени също на стачки и митинги.

Няма проблем с нарушение на екологичните правила, уточни той.

" Това са офанзиви от зелените организации през последните 15 години. Не е нещо ново. Ще апелираме делата ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР