В тесен кръг ще се проведат преговорите между партиите утре,

...
В тесен кръг ще се проведат преговорите между партиите утре,
Коментари Харесай

Битката за регулаторите и въпросът с ротацията: Ще има ли консенс...

В стеснен кръг ще се проведат договарянията сред партиите на следващия ден, съобщи пред bTV Румен Христов от Съюз на демократичните сили. Формацията няма да участва, само че в диалозите ще се включат от Движение за права и свободи. Защо? 

" Те имаха значима роля, изключително във връзка с Конституцията. Без гласовете им, това нямаше да стане. Евроатлантическата им ориентировка в никакъв случай не е поставяна под подозрение и биха били добър запас във връзка с възможното връщане на някои текстове от Конституционния съд. И във връзка с бюджета, и във връзка с помощта за Украйна, и във връзка с Шенген те бяха доста дейни. Но дано не върша реклама на друга политическа групировка ", разяснява Румен Христов. 

Ротацията в държавното управление е като съединяване на орбитална станция,. Румен Христов обаче не чака драматизми. 

" Ще има необятен спор и задълбочена оценка на министрите в този кабинет ", зарече се той, само че отхвърли да показва съответни имена. По всяка възможност отстреляни обаче ще бъдат министрите-анонимници, тъй като " в случай че един министър не е различим, значи не е бил деен ". 

Според Румен Христов добре са се справили районният и транспортният министър . Възможно е заменен да бъде здравният министър Христо Хинков , който получава отрицателната оценка на ГЕРБ-СДС. 

" Не е правилно да показвам имена. Тепърва стартират договарянията. Дори някой министър да е несполучлив съгласно нашите критерии, той може да се поддържа доста от сътрудниците ни и няма да бъде мотив за разкол ", изясни още Христов.

Той съобщи, че е добре да има политически фигури в идващия кабинет. Загатна, че финансовият министър Асен Василев може да стане вицепремиер. 

" Асен Василев е ярка фигура. Би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен, ще го подкрепим ", отсече още Христов.

Няма дефинитивно решение за н оминацията на ГЕРБ за Конституционния съд , само че се спрягат няколко имена - главно това е Десислава Атанасова . Срокът за номинации изтича след два дни.

" Няма дефинитивно решение, имаме положителни адвокати. Знае се, че ще бъдат по един от ГЕРБ и по един от ПП-ДБ.  Спряга се Десислава Атанасова, само че на мен ще ми липсва като ръководител на парламентарната група. В крана сметка ще решим къде ще бъде по-полезна тя. Няколко имена се разискват - на Екатерина Захариева, Радомир Чолаков, външни имена. Няма доста време. Това са хора, които са част от Комисията по правни въпроси в Народно събрание. Част от тях са били министри на правораздаването. Предварително е и не е колегиално да излизам и да върша вести, преди да има дефинитивно решение ", изясни още Христов. 

Въпросът с попълването на регулаторите ще стъпи върху правилото за пропорция, изясни още Христов, само че уточни, че ще се залага главно на експертност и този принцип може да бъде нарушаван, в случай че някои от претендентите е по-подходящ. В сметката вкара и Движение за права и свободи, само че правилото на пропорция ще се търси сред ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Христов не изключи п одписването на съглашение , в което е " хубаво да влязат и от Движение за права и свободи ". 

" Допълнително ще се реши дали ще сложат подписа си под него. Колегите от Движение за права и свободи са прагматични. Но да не забравяме, че двете обединения (ГЕРБ и ПП-ДБ, бел. ред.) имат задоволително болшинство. Добре е да имаш Йордан Цонев, който е ръководител на бюджетната комисия. Колкото по-широка е поддръжката, толкоз по-добре ", изясни още Христов.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР