В тема на световните медии се превърна изявление на хърватския

...
В тема на световните медии се превърна изявление на хърватския
Коментари Харесай

В Хърватия признаха, че полицията използва насилие срещу мигрантите

В тематика на международните медии се трансформира изказване на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, че хърватската полиция принудително връща мигрантите от границата "и е належащо малко принуждение, когато правите pushback " /избутване/, заяви Танюг. Тя декларирала това за публичната телевизия SRF по време на визитата си в Швейцария.

Проблемът е в това, че осъществяването на pushback опонира на интернационалните конвенции, които Хърватия е подписала, а потреблението на принуждение в този подтекст е незаконно и съгласно интернационалното, и съгласно хърватското право. Според хърватският уебсайт Индекс президентът на Хърватия е признала, че страната умишлено нарушава законите и политиката на Хърватия по отношение на мигрантите е такава, че на полицията е подредено да се държи незаконно. Сега за това написа и "Гардиън " в публикация, която е озаглавена "Хърватската полиция употребява принуждение, с цел да гони мигрантите, споделя президентката ". В публикацията се акцентира, че известната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч " е поискала от Хърватия да приключи тази процедура, отбелязва уеб сайтът Индекс.

През миналите три години има доста доказателства, че хърватската полиция ползва мощ по отношение на тези, които са минали границата и по-късно ги гони в Босна, написа "Гардиън " и прибавя, че признанието на Колинда е първото публично самопризнание след месеци на публично отказване. За изказванията на Грабар Китарович написа и Дойче веле, което акцентира, че Хърватия систематично е отричала, че незаконно депортира бежанци в прилежаща Босна и Херцеговина, само че хърватската президентка е признала, че гранична полиция със мощ гони мигрантите през границата, отбелязва Индекс.

Дойче веле цитира Йелена Серас от Амнести интернешънъл, която споделя, че признанието на хърватския президент е шокиращо и е скандално, че Колинда се е пробвала да показа политиката на отбиване на мигранти като легална. Новината за изказването на Китарович, в което признава, че хърватската полиция нарушава законите и със мощ прогонва мигрантите, бе обявена и от доста други международни медии. Изявлението на Китарович е било направено преди седем дни и от този момент няма никакво опровергаване от кабинета на президента, нито е имало реакция на министерството на вътрешните работи на Хърватия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР