В телевизионно интервю снощи австрийският канцлер Карл Нехамер говори за

...
В телевизионно интервю снощи австрийският канцлер Карл Нехамер говори за
Коментари Харесай

Карл Нехамер: България ще има пари за оградата с Турция

В телевизионно изявление нощес австрийският канцлер Карл Нехамер приказва за резултатите от срещата на върха в Брюксел и изрази наяве удовлетворение от обстоятелството, че за първи път има резултат, че са били направени напълно съответни формулировки – когато 27 страни декларират нуждата от основна поддръжка на страните с външна граница на Европейския съюз в тяхната инфраструктура, това е философска полемика, защото страните със сухопътна граница имат потребност от други средства, съпоставени с страните с морска граница, обясни канцлерът.

На въпроса по какъв начин България ще отдели два милиарда за обезпечаване на границата, защото в заключителната декларация не е записана думата " ограда ", Нехамер отвърна с една австрийска сентенция, която гласи: " Парите нямат джувка ", чийто смисъл е, че е все едно от кое място идват парите и разясни: откакто България получи поддръжка за пилотни планове, персонално обмисляне, транспортни средства, техническо съоръжение и защита, ще може да си спести тези разноски и да отдели национални бюджетни средства, които да вложи в подсилване на оградата по границата с Турция.

Същевременно той добави, че оградата не може да реши казуса с незаконната миграция, нужен е " систематичен метод ". Под това той схваща регистрационни пунктове по външните граници, целеустремено репатриране и основаване на вероятности за страните, откъдето идват мигрантите и за третите страни в които ще бъдат връщани. За заслужено разпределение на хората в Европейските съюз може да се приказва тогава, когато тези предпоставки бъдат реализирани. Но въпреки всичко на тази среща на върха " сложихме още по-здраво крайник във вратата ", изрази се нагледно канцлерът за обстоятелството, че към този момент процесът за  постигане на смяна в системата за основаване на общоевропейска система за бежанците е необратим.

По въпроса за австрийското несъгласие против разширение на Шенгенското пространство Нехамер съобщи, че първо би трябвало да се реши въпросът с защитата на външните граници, а по-късно да се приказва за Шенген. На срещата на върха беше изказано мнението, че Шенген ще се провали, в случай че миграционният въпрос не бъде решен. " Това беше една доста сериозна и задълбочена полемика ", заключи канцлерът.

Източник: БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР