В телефонен разговор съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк

...
В телефонен разговор съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк
Коментари Харесай

САЩ предупредиха Русия за риска от използването на химическо или биологично оръжие в Украйна

В телефонен диалог съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан е предизвестил секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев за следствията " от всяко допустимо решение на Русия да употребява химически или биологични оръжия в Украйна ", заяви Белият дом, представен от БНР.

Патрушев от своя страна е призовал Съединените щати да насърчат Украйна да преследва дипломатическо споразумяване на спора си с Русия, се споделя в известие на Съвета за сигурност на Русия.

Съливан също по този начин е споделил, че Съединените щати ще продължат да поддържат " отбраната на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", като укрепват, наред с други неща, " източния фланг на НАТО ".

Според изказването, оповестено от пресслужбата на Белия дом, това е било първият диалог на високо равнище сред Вашингтон и Москва от началото на съветската военна интервенция в Украйна.

Телефонният диалог се е провел на фона на днешните договаряния за преустановяване на огъня, от които стана ясно, че е обсъждан неутралитет на Украйна по образеца на Австрия и Швеция.

Киев обаче отхвърли концепцията за неутралитет.

" Украинската позиция в договарянията с Русия е ясна: правно обвързани гаранции за сигурност от интернационалните сили, преустановяване на огъня и евакуиране на съветските сили от Украйна ", съобщи водещият договарящ Михайло Подоляк, който счита, че концепцията за неутралитет на Украйна е пристигнала от Русия.

Точно противоположното твърди Москва.

" Украйна предлага австрийски или шведски вид на неутрална и демилитаризирана страна, която обаче има лична войска и военноморски сили ", съобщи ръководителят на съветската делегация Владимир Медински.

Външният министър Сергей Лавров пък разгласи, че няма спънки за среща сред президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, само че единствено за подписване на съответно съглашение.

По-рано Олексий Арестович, консултант на украинския президент Зеленски разгласи, че въоръжените сили на Украйна правят лимитирани контраатаки по няколко фронта, а съветските войски не са в положение да завоюват територия заради липса на запаси.

" Положението по значимите горещи точки в спора не се е трансформирало и Русия към този момент не съумява да трансферира наемници от Сирия и Либия ", съобщи Арестович на онлайн конференция.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук пък заяви, че през днешния ден цивилни жители от обсадените от съветските сили украински градове Изюм и Мариупол няма да могат да бъдат евакуирани, само че управляващите се пробват да доставят храна и медикаменти.

" Нямаме отговор от Организацията на Червения кръст на нашите оферти нови филантропични коридори ", сподели Верешчук, а от централата на Червения кръст в Женева дадоха отговор, че споразуменията за филантропични коридори се подписват сред страните в спора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР