В текущата ситуация е нормално да се очаква намаление на

...
В текущата ситуация е нормално да се очаква намаление на
Коментари Харесай

Трябваше по-рано да се вземе дълг

В настоящата обстановка е обикновено да се чака понижение на бюджетните доходи, спад в Брутният вътрешен продукт и увеличение на безработицата. Проблемът е, че още е прекомерно рано и нямаме на процедура стопански данни, с цел да се направи обоснована прогноза за отражението на рецесията върху стопанската система и бюджета. Сегашната актуализация не регистрира справедливи процеси, а е основана на догатки, съобщи пред "Банкеръ " някогашният министър на финансите Петър Чобанов. Той разясни, че в сходни обстановки нормално се употребява метод на преструване на шокове, някои от които са непрекъснати, а други с краткотраен темперамент.

Според него претекстовете към актуализацията е трябвало да са съпроводени с ясна и съответна таблица, която съдържа повече параметри на макроикономическия сюжет, както и параленост с досегашната прогноза.

"По отношение на дълга имаме определени медиатори и трябваше да се вземе дълг по-рано, когато пазарите към момента не отчитаха изцяло риска от блокирането на стопанските системи. Има два вероятни метода към дълга. При първия се афишират на стъпки по-малки като размер задължения, с цел да не се демонстрира на пазарите цялата нужда и да се получи по-добра цена. Избра се втория метод, който разчита на по-голям авансово разгласен размер, който се преглежда като буфер, в случай че обстановката във външен и вътрешен проект в допълнение се утежни ", съобщи ексминистърът.

По думите му при издаването на дълг е належащо да акцентираме мощните си страни и плавното прекосяване през предишни рецесии, което би разрешило да се финансираме на релативно преференциални равнища, защото сега се следи резултатът на „ бягство към качество “.

Както "Банкеръ " заяви след диалог с депутати от Комисията по бюджет и финанси, разискванията на измененията в Закона за държавния бюджет се отсрочват с една седмица. Причината е, че депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов е дал позитивна проба за ковид. Все отново настройките са, че предложенията на финансовия министър Владислав Горанов ще бъдат подкрепени от всички политически сили без Българска социалистическа партия.

По-конкретно те са: държавното управление да получи мандат от Народното събрание да завърши годината с 3.5 милиарда лв. бюджетен недостиг (около 3% от БВП) и да емитира нов държавен дълг в размер до 10 милиарда лв.. На първо време ще бъде издаден дълг за 4.2 милиарда лв., който да покрие недостига и нарастването на капитала на Българската банка за развиване със 700 млн. лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР