В тази криза успяваме да намерим средства не само за

...
В тази криза успяваме да намерим средства не само за
Коментари Харесай

Борисов: Продължаваме да инвестираме в образователна инфраструктура

В тази рецесия съумяваме да намерим средства освен за ограничения в поддръжка на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и инсталация за лечебните заведения, само че и продължаваме да влагаме в просветителната инфраструктура. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на постоянното държавно съвещание.

Кабинетът отпусна първите 2 118 718 лв. по линия на тригодишната стратегия на Министерството на образованието и науката за създаване и реорганизация на ясли, детски градини и учебни заведения. Общо по програмата на просветителното ведомство се планува да се провиснал 210 млн. лева – по 70 млн. лева за всяка от трите години. Премиерът акцентира, че страната продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подкрепя финансово всички наранени бизнеси по време на пандемията.

Борисов напомни за осъществявания ангажимент на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати и нарастването на заплатите на преподавателите във висшите образователни заведения. „ Всичко това е допустимо, тъй като и приходните организации, и държавното управление през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни оказват помощ сега. Държали сме крепко финансовата дисциплинираност. “, подчертава Бойко Борисов. Премиерът посочи, че България се оправя извънредно добре с най-леките и демократични ограничения в Европа по време на пандемията.

„ Така или другояче колкото по-бързо отмине пандемията, толкоз по-добре, тъй като се харчат в допълнение пари. Хубаво е, че те отиват непосредствено в сметката на хората и те могат да разполагат с тях “, уточни министър председателят Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат построени 11 напълно нови учебни заведения, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев напомни, че единствено за предходната година на Столична община са предоставени 65 млн. лева и за ще бъдат открити 23 градини. „ За наслада би трябвало да строим нови градини и учебни заведения и да ремонтираме образователните заведения, тъй като има доста деца. Не даваме пари единствено за танкове и самолети, само че и за просветителна инфраструктура “, акцентира министър председателят Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите през днешния ден средства в размер на над 2 млн. лева са предопределени за стартирали към този момент планове за разширение и реорганизация на учебни заведения и за градеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР