В тази барака нощуват берачите Снимка:АРДВ бараки от дърво и

...
В тази барака нощуват берачите Снимка:АРДВ бараки от дърво и
Коментари Харесай

Ужасяващи условия за берачи на домати. Живеят в колиби от щайги, без течаща вода

В тази колиба нощуват берачите Снимка:АРД
В бараки от дърво и найлон, без течаща вода и под непрестанен боязън от уволняване – хиляди берачи на домати в Испания живеят при безчовечен условия. А зеленчуците, които берат за мизерни пари, се продават из цяла Европа.

Саид (името е променено от редакцията) работи в оранжерия за домати в Испания. По 40 часа седмично против минималното по закон възнаграждение от 7,67 евро на час. Поне по този начин е записано в контракта му. Реалността обаче е друга. „ Работим повече – до 70 часа седмично, само че ни заплащат като за 40. И не получаваме в допълнение пари за изключителните часове, нито за съботите и неделите “, споделя Саид пред АРД.

По този метод заплащането действително спада до едвам четири евро на час, само че когато Саид изискал това, което му се поставя, шефът му неотложно го уволнил. Пред немската медия някогашният към този момент чиновник на компанията за произвеждане на зеленчуци „ Bio Cemosa “ споделя и това, че препаратите за растителна отбрана се ползват без каквото и да било защитно облекло. След това служащите даже не можели да се измият, тъй като нямало бани,нито тоалетни.
„ Система на боязън “ в зеленчуковите градини на Европа
Регионът Алмерия в Южна Испания се слави като зеленчуковата градина на Европа. На повърхност колкото 45 000 футболни стадиони се простират безкрайни оранжерии. Германия да вземем за пример внася оттова домати за 200 милиона евро годишно, само че явно напълно дребна част от тези пари стигат до десетките хиляди берачи – най-вече от Северна Африка.

Синдикалистът Хосе Гарсия Куевас, който се грижи за техните ползи, споделя пред АРД, че служащите всеобщо получават доста по-малко пари, в сравнение с им се поставя, а условията за здравна отбрана не се съблюдават. „ Освен това е наложена „ система на боязън “ – работодателите непрекъснато сплашват служащите. Всеки, който си потърси правата, бива уволнен неотложно. “

Колкото по-малко права имат служащите, толкоз по-добре действа тази система. Местните управляващи открили през 2022 година, че всяка трета инспекция разкрива берачи, работещи без контракт.
Берачите живеят в гета
А изискванията, в които живеят тези хора, са пагубни – близо 5000 души са натикани в гета – в колиби, сковани от щайги и палети, покрити с използвани найлонови платнища от оранжериите. Течаща вода няма, а токът се „ отклонява “ от най-близкия електрически дирек.

„ Страх те е от огън, боязън те е да не завали, боязън те е от огромните горещини през лятото. Животът ни тук е цялостен със боязън “, споделя пред АРД Юсуф, който живее в тези условия от четири години. И той работи в оранжериите и бере домати. Заплатата му е прекомерно дребна, с цел да си разреши да наеме жилище.

При това употребата на служащите не е единственият проблем в Алмерия. Една трета от платнищата, с които са покрити оранжериите, би трябвало годишно да се възобновяват – а площта им е 10 000 хектара. Маркос Диегес от испанската природозащитна организация „ Ecologistas en Acción “ споделя пред АРД, че единствено 35 % от употребяваните материали се изхвърлят в сходство с условията по тази причина вредите за околната среда и за хората са големи.
Какъв е контролът?
На въпрос дали знаят за употребата и за ужасяващите условия на живот на берачите в Алмерия от немските търговски вериги, в които се продават испанските домати, дават отговор: „ Подобни условия не са ни известни “, както и – че се правят „ постоянни самостоятелни инспекции на място “, които установявали поддържането на екологичните и обществените стандарти.

Влезлият в действие от януари Закон за веригите на доставки в Германия би трябвало да докара до промени, споделя правозащитничката Мириам Заге-Мас. Тя е безапелационна, че изискванията в Алмерия нарушават закона, който изисква от доставчиците на огромните немски компании да съблюдават човешките права и екологичните стандарти. „ Оттук нататък към този момент ще бъде невероятно да кажеш – имам документ и това е задоволително “, показва Заге-Мас пред АРД.

Щефен Фогел от неправителствената организация „ Оксфам “ споделя пред АРД следното: „ От насъбрания в течение на годините опит и от доста изследвания знаем, че инспекциите или са с пропуски, или биват манипулирани от компаниите на място, тъй че документите въобще не способстват за разкриването на нарушаванията на човешките права, а даже от време на време оказват помощ за прикриването им “.
Търговците би трябвало да заплащат по-високи цени
Щефен Фогел от „ Оксфам “ е на мнение, че супермаркетите разполагат със сериозен лост, посредством който да подобрят изискванията на труд за служащите в Алмерия: „ Магазините би трябвало да заплащат по-високи цени за продуктите, които купуват. Трябва и да се твърдят, че тези пари в действителност стигат до служащите на място, т.е. че се влага в по-високи заплати и по-добри стандарти “.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 24.02.2023, 18:42
24.02.2023, 18:24
24.02.2023, 17:58
24.02.2023, 17:44
Последни публикации-24.02.2023, 19:14-24.02.2023, 18:42-24.02.2023, 18:24Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР