В търсене на сигурни класове активи все повече инвеститори купуват ...

В търсене на сигурни класове активи все повече инвеститори купуват

Швейцарският франк поскъпна спрямо еврото до връх от 2015 г.

В търсене на сигурни класове активи от ден на ден вложители купуват швейцарски франкове. В резултат на това националната валута на конфедерацията става по-скъпа по отношение на еврото. За първи път, откогато обменният курс на швейцарския франк по отношение на еврото беше отвързан през януари 2015 година, швейцарската национална валута се котира под 1,05 франка за евро. Марк Брюч, основен икономист в застрахователя SwissLife, към този момент приказва за „ минишок на франка “.

Швейцарската валута нарастна с цели 0,1% в петък, като мина над равнището на психическата опозиция от 1,05 по отношение на общата валута.

Търговците се запасяват със считаната за леговище валута, защото наподобява, че Европа е на ръба на четвърта вълна от Covid-19. Германия, най-голямата стопанска система в района, регистрира рекордни нови случаи на 100 000 поданици тази седмица. Междувременно Австрия наложи блокиране, част от поредност от по-строги ограничавания в Европа, с цел да овладее пандемията.

Улрих Лойхтман, специалист по валутните пазари в Commerzbank, вижда повода за преоценката в намаляващата подготвеност за вдишване на опасности на пазарите. На фона на новите блокирания в Европа, да вземем за пример в Австрия, вложителите се притесняват, че четвъртата вълна ще засегне стопанската система в Европа повече, в сравнение с да вземем за пример в Съединени американски щати. Това значи също по този начин, че покачванията на лихвите в еврозоната са надалеч във времето, до момента в който в Съединени американски щати се чакат през идната година, разяснява Лойхтман пред немския Handelsblatt.

Резултатът: доларът също нарастна в последно време доста по отношение на еврото. Швейцарският франк също не може да избяга от слабото евро. Според специалиста на Commerzbank Лойхтман това може да окаже напън върху Швейцарската национална банка (SNB).

Границата от 1,05 франка за евро от дълго време се счита за неявен предел на болката за SNB. Централната банка се пробва - наред с други неща, с цел да избегне дефлацията в Швейцария, да не разреши на националната валута да стане прекомерно мощна.

За последно швейцарският франк нарастна внезапно при започване на 2020 година Лойхтман споделя: „ Тогава – самата SNB заяви това с необикновена изясненост – банката се намеси против по-нататъшно повишаване на франка “. По това време централната банка не разреши на франка да отиде под 1,05 франка за евро. Този път обаче тя не отбрани тази граница.

От позиция на Лойхтман това може да се дължи на обстоятелството, че и в Швейцария темповете на инфлацията се форсират. Това прави интервенциите за отбягване на дефлацията по-малко незабавни. Въпреки това SNB е в алтернатива, твърди Лойхтман. Котировката под 1,05 франка за евро може да притегли спекуланти, които се обзалагат, че франкът ще нарастне в допълнение.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg