В търсене на растеж и стабилност, тенденцията за консолидация на

...
В търсене на растеж и стабилност, тенденцията за консолидация на
Коментари Харесай

Сделка между Eurobank и Direktna създаде седмата най-голяма банка в Сърбия

В търсене на напредък и непоклатимост, наклонността за консолидация на банките в Европа продължава с цялостна мощ — и не подминава и прилежаща Сърбия.

В края на предходната седмица, след приемане на всички нужни регулаторни утвърждения, сръбското поделение на учредената в Гърция Eurobank завърши сливането с Direktna Крагуевац. Сделката, която бе обявена през юли, основава седмата най-голяма банка в Сърбия с общи активи от над €2 милиарда и чиста облага в размер над €35 млн., оповестиха от финансовата институцията. Новата банка, която ще носи името Eurobank Direktna, ще има 127 клона в страната и 6,5 % пазарен дял в кредитирането.

" Сделката е в сходство със тактиката на Eurobank за по-нататъшно подсилване на позициите на Групата в страните, в които участва, както и за следващ напредък с целенасочени придобивания на още пазарни играчи ", разясняват от банката.

Сливането е петото в Сърбия през последната година, с което броят на банките в западната ни съседка понижава до 23.

Увеличението на покупко-продажбите по обединение и придобивания в банковия бранш в Сърбия следва европейската наклонност от последните тримесечия. Наблюдатели показват, че покупко-продажбите укрепват стабилността и облагата на банките, които през последните години получават все по-малко доходи от кредитиране поради паричната политика на Европейската централна банка, която въздейства на институциите на целия континент.

Към края на 2020 година маржът е намалял до 1,5 % и остава надалеч под регистрирания от американските банки 8 %, уточни неотдавна Едуар Фернандез-Боло, член на Надзорния съвет на ЕЦБ. " Европейският банков бранш към момента има прекалено много банки. Сравнение със Съединени американски щати след финансовата рецесия прави това кристално ясно — сред 2009 и 2011 година броят на банките в Съединените американски щати понижава три пъти по-бързо от този в Европа ", сподели още той.

По думите му, непотребният потенциал във финансовия бранш носи ниски облаги и възвръщаемост, като в това време това пречи на банките да влагат в бъдещето си развиване, в това число в съвременни софтуерни решения. " Устойчивите консолидационни планове имат капацитета да основат икономии от мащаба ", сподели още той. В известието си Eurobank, която оперира още и в Гърция, Кипър, Люксембург, България и Англия, удостоверява това очакване и предвижда 3 % синергия след сливането.

Самата Direktna бе основана през 2016 година след обединение. Сега, обединена с Eurobank, тя влиза в групата, която има над €70,9 милиарда общи активи и над 11 хиляди чиновници.

Eurobank ще управлява към 70 % от новата банка, а акционерите на Direktna останалите 30 %. Като част от договорката Eurobank Белград ще разпредели на Eurobank Group посредством погашение на дял и връщане на капитал сума в размер на €232 млн., показаха още от компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР