В търсене на поредното уикенд приключение през почивните дни, решихме

...
В търсене на поредното уикенд приключение през почивните дни, решихме
Коментари Харесай

Уикенд в зоокът Алис

В търсене на следващото уикенд премеждие през почивните дни, взехме решение да дадем късмет на една дребна, само че доста забавна зоологическа градина наоколо до София. За нея разбрахме напълно инцидентно от другар, само че незабавно разсъни интереса ни.

Как да стигнем

Зоокът " Алис " се намира в село Лесковец, на към 14 км от град Перник. Зоопаркът е нещо като " визитна картичка " на селото. Намира се на към 400 метра от основния път и поставените указателни табели ни оказват помощ елементарно да се ориентираме. Разположен на безшумно и умерено място в края на селото, покрай борова гора.

Идеята

" Винаги в нашия двор са се отглеждали животни. Любовта към тях е още от дете ", разкрива Александра Нацкова, чийто родители са в основата за появяването на зоопарка. На нейната щерка Алис пък е кръстен зоокътът. Малката обожава животните, което ясно си проличава и на множеството фотоси във Фейсбук страницата на мястото.
 Снимка 448259

Години наред фамилията гледа елени, кенгуру и разнообразни патици и птици. Тъй като доста техни познати постоянно ги посещават особено, с цел да видят животните, оттова се поражда и концепцията да отворят вратите на дома си и за странични гости. Така юни месец тази година, 2019 година, зоокът " Алис " работи за всички, които имат предпочитание да осъществят близка среща с животните им.

Мястото

Това, което отличава зоопарка в Лесковец от останалите сходни места в България е освен че се намира в двора на къща, а и фактът, че множеството животни се разхождат свободно. Големият бонус, който персонално нас накара да го посетим е, че можем да храним и галим питомците им.
 Снимка 448255

" Всички гости влизат в двора с животните и се разхождат измежду тях. Може да ги снимат, пипат и хранят ", което е огромна атракция, освен за децата, само че и за множеството възрастни.

Животните

Животните идват от близки страни, като Словения, Белгия и Холандия. Собствениците са изгубили точната им численост, само че в зоокът " Алис " можем да забележим десетки типове патици и птици, измежду които ему, нанду, черни лебеди, короновани жерави, както и холандски мини козлета, кенгуру албинос, алпаки, елен лопатар, понита, носати мечета, еноти и други.
 Снимка 448258

" Много постоянно хората ни питат: " Как всички животни са толкоз отзивчиви? " Според нас отговорът е в отношението и грижата към животните. Когато са добре гледани и се усещат добре, това им проличава ".
 Снимка 448252

Отглеждането на толкоз доста и разнообразни типове животни не е елементарно, нито от финансова част, нито откъм време.

" При животните няма почивен ден, те непрестанно се нуждаят от нашите грижи и внимание и не може да ги оставим даже и за един ден ", споделя Александра, само че добавя, че защото тя и фамилията ѝ не го одобряват за работа, грижите не им тежат.
 Снимка 448251

Любимците

Въпреки, че притежателите обичат всичките си животни - от дребното пате до алпаката или кенгуруто, посетителите им си имат желания.

И това изрично са алпаките. Гушкат ги, галят ги и ги хранят с най-голямо наслаждение. Александра прецизира, че това са и единствените пуснати свободни алпаки в България.
 Снимка 448254

На огромен интерес се радват и носатите мечета, които с наслада дават да бъдат галени и обичат да си похапват от ръчичките на някой. Може би идващите любимци в класацията са сладките еноти. Интересни за хората са ѝ екзотичните короновани жерави и кенгуруто албинос.

Какво още
 Снимка 448253

Зоокътът разполага и с детска площадка, която дава опция малчуганите да полудуват след обиколката. За възрастните пък има маси и пейки, с цел да седнат на сладки приказки.

Зоокътът работи всеки ден от 10:00 ч. до 19:00 ч. Входът за възрастни е 5 лева, а за деца 3 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР