В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на

...
В Търговския регистър се вижда повсеместно окрупняване на владенията на
Коментари Харесай

Пеевски е купил губеща декапитализирана фирма от "тъщата" си

В Търговския указател се вижда навсякъде уедряване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки компании

© Анелия Николова Още по тематиката
Награда за ДиПи. Или за Директива за птиците

Или по какъв начин няколко апетитни парцела от КТБ отпътуваха към дубайска компания
2 ное 2018
Делян Пеевски си купи винарска маза

Депутатът от Движение за права и свободи е придобил " Старата изба-Първенец " на обществена обмен за 3.5 млн. лева
12 яну 2018
Милиардният холдинг на Пеевски

След като BAT купи марките на " Булгартабак " дъщерното " Благоевград БТ " се трансформира в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 милиарда лева
21 юли 2017
Делян Пеевски заявява благосъстоятелност в три нови компании

Две от тях са регистрирани в България и са с капитал от общо пет милиона лв.
23 май 2017
В извънредния клуб на Пеевски

Фирмата на младежите, която купи парцели на АДИС за над 10 млн. лева, е финансирана от свързаната с депутата " Дореко комерс "
16 дек 2016
Медийните сдружения и парцелите на Пеевски също потеглиха към Дубай

Депутатът е трансферирал сдруженията издаващи " Телеграф ", " Монитор " и други в " НСН инвестмънт "
7 юни 2016
Пеевски трансферира три свои компании на офшорката си

Компанията, през която депутатът от Движение за права и свободи закупи надзор над " Техномаркет ", към този момент е благосъстоятелност на Intrust Limited
1 юни 2016
Пеевски заявява, че е излязъл от три от задграничните си компании

Депутатът от Движение за права и свободи заявява, че е придобил трите задгранични юридически лица в края на 2015
3 май 2016
Пеевски заявява, че е продал три от офшорните си компании
3 май 2016
Пеевски е продал и каузи си в " Юрий Гагарин " на обвързвано сдружение

Купувач на пакета от 18% на депутата е " Дореко комерс "
26 апр 2016
Делян Пеевски продаде миноритарния си дял в " Булгартабак "

Общо 12.2% от капитала на холдинга са с нови притежатели против съвсем 60 млн. лева
20 мар 2016
Пеевски заявява благосъстоятелност в още четири непознати компании

Това излиза наяве от подадени от него заявления за спор на ползи
4 яну 2016 Една от публично притежаваните от Делян Пеевски компании - " Интръст ", е купила за незнайна сума компания, която през годините има връзки с бизнеса на депутата от Движение за права и свободи. Става въпрос за " Заир 2009 ", като договорката е от 12 ноември. Дружеството е учредено през 2009 година от Зара Василева, от която Пеевски има щерка. Впоследствие през 2015 година собствеността е трансферирана на майката на Зара - Миглена Пигова-Петрова, която е брачна половинка на досегашния член на Висшия правосъден съвет Васил Петров.

Компания за загуби

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Новата облага на Пеевски мъчно може да се дефинира като перспективна. Дружеството от основаването му непроменяемо регистрира загуби. До 2015 година в него са заети петима души по данни от Apis, като по-късно то няма активност, само че продължава да е на загуба поради разноските си по лихви по насъбрани 1.9 млн. лева отговорности. Вследствие на това и капиталът му е негативен - над -1.5 млн. лева при 347 хиляди лева активи, които са осчетоводени като артикули на склад.

При затварянето на КТБ сдружението беше измежду длъжниците на банката с 260 хиляди лева заем. Според обява от преди три години в блога на журналиста Мирослав Иванов на 20 октомври 2014 година това обвързване е покрито, като парите са пристигнали от " Балканска медийна компания " (БМК), по това време благосъстоятелност на майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Това е сдружението, под чиято шапка беше вестникарската група на фамилията на депутата. Впоследствие Кръстева го трансферира на сина си дружно с още редица компании, а през днешния ден то към този момент не съществува, като е влято в друга компания на депутата - " НСН инвестмънт ". Според обявата на Иванов, основана на документи от счетоводната система на КТБ, БМК ежемесечно е превеждала на " Заир 2009 " суми от порядъка на 20 хиляди лева, които са се употребили за покриване на лихвените заплащания, както и такива, които са се насочвали към друга, свързвана с Пеевски, компания, която беше притежател на голям брой парцели - " Алфа медиа груп ".

Разчистването на дрешниците

Сделката евентуално е част от повсеместното уедряване на владенията на Пеевски, което минава през премахването на десетки компании. През последните две години с изключение на БМК в " НСН инвестмънт " се вляха още осем сдружения. Сред тях са " Нова българска медийна група ", което беше директният притежател на вестниците " Телеграф ", " Монитор ", " Политика " и други, а също и разнообразни други сдружения, посредством които депутатът за малко публично владееше дялове в компании като " Табако инвестмънт " (5% от " Булгартабак " ) и " Комсо табако " (18% от " Юрий Гагарин " ).

Сега, съдейки по заявки в Търговския указател, процесът продължава на последващо равнище. Наскоро " НСН инвестмънтс " беше трансферирано от дубайското Intrust на българското " Интръст ". А през ноември са декларирани контракти, посредством които " НСН инвестмънт " и още две сдружения ( " Дивелопмънтс " и " Престрафик " ) възнамеряват да се влеят в притежателя си " Интръст ". Така действително под шапката на едноличното сдружение на Пеевски към този момент се събират активи от порядъка на 200 млн. лева

След завършването на тези интервенции " Интръст " ще остане единствено с няколко дъщерни сдружения. Едното е " Телеграф медия ", в което в този момент са вестниците, само че самият народен представител при започване на октомври даде поръчка, че те ще бъдат трансферирани към особено основана фондация. Засега това не се е случило. Освен това под шапката му е и НСН-СТ - компания, която преди този момент под името Е.К.П.И., беше дъщерна на " Алфа медиа груп ". Тази компания съгласно следствие за парцелите на Пеевски на зародилия около митингите за назначението му за началник на ДАНС уебсайт Noresharski е притежател на имот 164 декара в местността Мешелика край село Борима, където има проекти да построи ваканционно населено място със спортни обекти и развлекателна част.

Същевременно на фона на закриваните компании от началото на годината има и две нови под шапката на " Интръст ". Това са " Инттрафик " и " Риъл истейтс НСН ", за които към този момент не е известно каква активност ще имат.

В паралелните структури

Разчистването обаче не се случва единствено под шапката на формалните компании на Пеевски. Справки в формалните регистри демонстрират, че " Алфа медиа груп " през тази пролет е заличено, като преди този момент притежаваните от него парцели (както и въпросното Е.К.П.И.) са трансферирани на други компании, свързани с депутата. Малко по-късно същата орис сполетява и директния му притежател " Диема груп холдинг ". А през август е премахнат и нейният притежател - английското Nata Holdings.

Любопитни са и развитията към другата група компании, свързвани с депутата - тогавашното " Дореко комерс ", което в този момент се споделя " Ди Ар Си инвест ". След няколко рокади в този момент то е благосъстоятелност на дубайското Media-Plex Limited, което на собствен ред е благосъстоятелност на друго дубайско сдружение TI Holding FZE. Това е новото име на TGI Middle East FZE - в този момент миноритарен акционер в " Булгартабак холдинг ", а преди години и мажоритарен. Когато дубайската компания закупи контролния дял в цигарения холдинг, от решението на Комисия за защита на конкуренцията стана ясно, че неин притежател е Prest Trade (също с дубайска регистрация), което пък еднолично се владее от неназовано физическо лице.

По информация на " Капитал " това е бил тогавашният изпълнителен шеф на " Булгартабак " Венцислав Чолаков, който се приема за извънредно непосредствен до Пеевски. Това се удостоверява и от документ, датиран към ноември 2013 година, оповестен от " Биволъ ", който е подписан от Чолаков като шеф на TGI. Чолаков и до през днешния ден е шеф на BT Invest, която е благосъстоятелност на две лихтенщайнски компании, чийто надзор не е бил оповестяван обществено. В края на 2016 година Пеевски трансферира точно на TGI Middle East и контролния си пакет в " Техномаркет ". Месеци по-късно веригата за техника беше преместена още веднъж и се озова в " Благоевград БТ ".

В последните две години под шапката на " Ди Ар Си инвест " се озоваха няколко компании с атрактивни парцели. Едно от тях е " Бояна клуб ", в което се озова мистериозно приватизираният от старозагорски младежи дипломатически клуб в елитния квартал на столицата, както и други прилежащи парцели. Друго дъщерно сдружение - " Витоша ризорт ", е притежател на известния хотел " Берлин ". Освен това Ди Ар Си може да се похвали и с още няколко компании с парцели, добити от разнообразни физически лица като " Миа билд ", " Ню проджект инвест " и " РДД дивелъпмънт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР