В търговията на дребно мениджърите отчитат високи продажби през последните

...
В търговията на дребно мениджърите отчитат високи продажби през последните
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява през януари

В търговията на дребно мениджърите регистрират високи продажби през последните месеци, само че упованията за идващото тримесечие са песимистични

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Недостигът на фрагменти е водеща тематика за австрийските вложители в България

Фирмите са умерено оптимистични за бизнес климата през идната 2018 година
23 яну 2018
Всички огромни български строители желаеха поръчките за пътя до Сърбия

Надпреварата е за четвърт милирад лв. и идва след дълга липса на скъпи планове
10 яну 2018
Строителството продължава да пораства, въпреки и с по-бавен ритъм

Производството в добивната индустрия понижава, до момента в който търговията в универсалните магазини отбелязва покачване
10 яну 2018
Експортните бизнеси са желани за покупко-продажби

Пазарът на сливания и придобивания в България - един макроикономически прочит
5 яну 2018 Бизнес климатът в България още веднъж потегля нагоре през януари, откакто регистрира лек спад в края на предходната година, а за покачването този месец принос имат секторите услуги и индустрия. Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че строителният бранш има мощно позитивни упования за идните месеци. В търговията на дребно пък интензивният интервал, наподобява, е минал, а настройките за тримесечието са по-скоро песимистични.

Индустрия и услуги са нагоре

Подобрение на бизнес климата в индустрията демонстрират данните на Национален статистически институт, като смяната се дължи най-вече на по-оптимистичните настройки и оценки на мениджърите за идващите месеци. Макар интензивността в бранша да понижава, положението на компаниите се усъвършенства. Основният проблем за огромна част от предприятията остава несигурната икономическа среда. Недостигът на служащи също затруднява активността във всяка трета компания, а отрицателното влияние от този фактор леко нараства.

Положителни са данните и за бранша на услугите, където търсенето и актуалното положение на компаниите означават доста усъвършенстване. Очакванията на мениджърите за идващите месеци са мощната интензивност да продължи, а дружно с нея е допустимо нарастване на продажните цени в бранша. Конкуренцията в сектора остава главното предизвикателство пред активността на фирмите.

Без смяна в търговия и строителство

В търговията на дребно представителите на бизнеса регистрират мощни продажби през последните три месеца, което пък е довело до усъвършенстване на настоящото положение на компаниите им. Очакванията обаче за идващите месеци не са толкоз оптимистични - мениджърите залагат на внезапен спад на поръчки и продажби. Песимизмът компенсира положителните резултати от януари, като по този начин индикаторът за бизнес климат остава съвсем без смяна. Конкуренцията в сектора е най-често посочваната спънка ред активността на компаниите.

Обратното се случва в строителството. Докато настоящото положение на компаниите се утежнява, упованията за идващите месеци доста нарастват. Анкетата също по този начин демонстрира, че секторът евентуално ще търси още служащи през идното тримесечие. Основното предизвикателство за представителите на бранша остава несигурната икономическа среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР