В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има

...
В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има
Коментари Харесай

7 двуетажни електрически влака тръгват по ЖП линиите на страната

В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има единствено една подадена оферта. Желание да създаде влаковете и да обезпечи поддръжката им за 15 години има само консорциум 7 DDEMU, излиза наяве от инспекция на Economic.bg в Регистъра за електронни поръчки. Офертата е отворена от министерството на 9 януари, защото крайният период за подаване на заявки за присъединяване бе 8 януари.

Въпросният консорциум предлага цена от към 250.2 млн. лева без Данък добавена стойност за доставката на седемте влака. Офертата им е съвсем два пъти по-ниска от прогнозната стойност по поръчката, която е малко над 410.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Извънплановата поддръжка е 5% от общата стойност, или малко над 12.5 млн. лева Предложението е за 8.01 лева./км без Данък добавена стойност на километър пробег.

До момента към момента не са оповестени отчетите на оценителната комисия, само че предвид на това, че няма други подадени предложения, е доста евентуално да се стигне до преустановяване на процедурата.

Най-вероятно в консорциума взе участие китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO, защото ценовата оферта е подписана от немската Vossloh Rolling Stock. В същия състав компаниите подадоха предложения за присъединяване и в търговете за доставка на локомотиви на министерството, само че и на БДЖ. И при двете процедури обаче отпаднаха.

От Министерството на превоза отхвърлиха да кажат имената на участниците в консорциума.

Китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO участваше независимо и в прекратения търг за доставка на 20 едноетажни влака. Тогава компанията също подаде два пъти по-ниска цена от прогнозната. Припомняме, че процедурата за над 1.2 милиарда лева сега продължава с директно договаряне, като транспортното ведомство е отправило покана точно към CRRC Zhuzhou Locomotive CO, както и към испанската Patentes Talgo SL.

Процедурата за доставка на 7-те двуетажни влака бе краткотрайно спряна заради жалба на " Щадлер “. Фирмата бе недоволна от получени уточнения от Министерство на превоза. Претендираше, че отговорите не са ясни, съответни и изчерпателни, като по този начин се попречва присъединяване в процедурата и правенето на качествена и конкурентна оферта. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче остави без почитание жалбата. Върховният административен съд също не я прегледа.

Министерството удължи периода за подаване на предложения до 8 януари, само че все пак ползата към търга остана слаб.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР