В такива моменти човек трудно говори. Аз не мога да

...
В такива моменти човек трудно говори. Аз не мога да
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: За Стефан Данаилов се интересуваха само няколко души

 В такива моменти човек мъчно приказва. Аз не мога да кажа за работата на Стефан Данаилов в театъра и киното, само че го познавах доста от дълго време и станахме положителни другари. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният министър на културата Вежди Рашидов.

" Това, което си припомням за него е, че ориста по този начин подреди нещата, че да наследя министерството от него. Тогава той ми сподели на пловдивчански: " Майна, да знаеш, пристигнах здрав като канара тука, излизам с шепа с хапчета. Да се пазиш! ", а пък то се случи и с мен същото, спомни си Рашидов. 

" Постоянно следях развиването на заболяването му и постоянно му звънях по телефона. Чисто другарски бях с топло отношение. Аз може би бях един от последните хора, които го видяха след излизането му от комата. Благодаря на професора, който ми даде опция да вляза при него в реанимацията ", сподели някогашният културен министър.

" Той се зарадва, несъмнено. Тук би трябвало да кажа, моите съболезнования на една жена, която седи в сянка, само че беше до него всеки ден, това е госпожа Малчева ", поде той. " Тя се грижи за него като сестра. Стефан беше интелигентен човек и единствено попита за сина си в Америка по кое време ще пристигна. Очакваше го с неспокойствие. Това му бяха последните думи ", съобщи Рашидов. 

" Професорът полагаше за него доста грижи, старания и внимание. Имаме потребност да хвалим лекарите, освен да ги хулим. В такива обстановки разбираме какъв брой значими са те ", счита той.  " Странното е, че аз изживях сходно нещо като него. Бях на ръба да си отпътува. Лошо е чувството, на никой не му с желае да си отиде от този свят. Но има един феномен, който видях и при Стефан. За него се интересуваха единствено няколко души - племенницата му, доведеният му наследник и синът му от Америка - единствено те ", разяснява Рашидов. 

" В такива моменти хората звънят и питат по какъв начин си? Как да е? По-важното е в тия моменти да се пита дали този човек има потребност от нещо. Докато сме живи би трябвало да си оказваме помощ ", счита той. " Той бе един век в нашия живот. Изключително наличие. Беше доста необятно скроен човек ", сподели Рашидов. 

Бившият културен министър призна кое е било първото позвъняване, което е получил, откакто е станало ясно, че Ламбо е умрял: " Първо Борисов ми звънна, откакто разбра, че Стефан е умрял. Няма по какъв начин да го укривам. При такива обстановки той не помни за партийността ", отсече Рашидов и добави: " Борисов ме пита по какъв начин да го създадем, Ламбо не искаше пищност, тъй като можеше да се създадат шествия, кортежи. Нещо, като това, което направихме за Хайтов. Стефан обаче не искаше това. Той нямаше комплекси. Сега е една икона, която подвигна доста високо летвата ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР