в т.нар. централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССРД)

...
в т.нар. централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССРД)
Коментари Харесай

Още около 40 000 лева за системата за случайно разпределение за дела, след като вече се въвежда друго

в така наречен централизирана система за инцидентно систематизиране на делата (ЦССРД) ще бъдат отстранени, само че на цена съвсем 40 000 лв., като в нея влиза и второстепенен одит на направените доработки. Това, базирайки се на лични източници.
Кърпенето на системата става редом с внедряването на единната осведомителна система във всички съдилища, в която има обособен модул за инцидентно систематизиране на делата.
 Иванчева и Петрова със сигнал по какъв начин може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело Иванчева и Петрова със сигнал по какъв начин може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело
Сигнал за нарушавания при инцидентния избор на правосъдни сформира до четири институции от правосъдната власт (Висшия правосъден съвет, Инспектората...
Съгласно одита на ЦССРД, там има общо 23 уязвимости – 11 високо рискови, 2 със приблизително и 10 с ниско равнище на риск. Одитът е открил един несполучлив опит за навлизане в системата, само че задачата на инспекцията не била да се търсят пробиви.
Като очевидци поради положението на ЦССРД бяха разпитани някогашният правосъден министър Христо Иванов, IT специалисти, взели участие в работата група, която преди пет години даде насоки каква би трябвало да бъде системата, както и други. какъв е казусът - че системата е била краткотрайно решение и от дълго време е трябвало да бъде построено непрекъснато, с европари. Затова и Иванов попита Висш съдебен съвет какво е правил, та още няма непрекъснато решение.
Заради този случай Висш съдебен съвет реши да приключи контракта с компанията " Смарт системс 2000 ", която поддържаше системата и да откри друга, която да в профил уязвимостите.
През май Висш съдебен съвет е сключил контракт с " Информационно обслужване ". Дружеството се е съгласило против малко под 30 000 лв. да в профил нередностите в системата. Според ангажимента сред страните, преди да бъдат признати доработките, би трябвало да се извърши второстепенен одит от самостоятелна компания.
 Христо Иванов: Не съм лобирал кой да направи системата за инцидентно систематизиране на каузи Христо Иванов: Не съм лобирал кой да направи системата за инцидентно систематизиране на каузи
Не съм лобирал за съответна компания, която да направи електронна система за инцидентно систематизиране на правосъдни каузи, тъй като това не е нещо...
В края на юли " Информационно обслужване " е уведомило Висш съдебен съвет, че е готово с работата, а съветът от своя страна е влезнал в договаряния с сдружението " Аматас ", което в действителност откри уязвимостите, да извърши самостоятелния втори одит. На съвещанието си през вчерашния ден бюджетната комисия на съвета е решила да заплати 10 000 лв. на " Аматас " за тази активност. Ако то установи, че Централизираната система за инцидентно систематизиране на делата към този момент е сигурна, тогава Висш съдебен съвет ще одобри осъществяването на " Информационно обслужване ".
По информация на Lex.bg, в контракта сред съвета и сдружението било планувано, че срокът за извънгаранционното поддържане на ЦССРД е една година от момента на сключване на приемно-предавателния протокол или от внедряването на Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), тъй като в нея има модул за инцидентно систематизиране.
Поетапното въвеждане на ЕИСС обаче към този момент стартира и се чака да завърши на 14 септември. Така на процедура от " поправената " Централизирана система за инцидентно систематизиране на делата ще се възползват единствено административните съдилища и Върховния административен съд, които не са включени в ЕИСС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР