В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент

...
В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент
Коментари Харесай

Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

В т. 73 от нея се споделя, че Европейският парламент „ показва страдание по отношение на обстоятелството, че политическият климат в страната се е влошил, като заплашването, изявленията, проповядващи омраза и ненавист, и политическият напън се употребяват постоянно за политически цели; настоятелно приканва управляващите да осъдят изрично и да забранят интервенциите на екстремистки и стимулиращи ненавист групи и уеб страници, да вземем за пример „ Миротворец “, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с персоналните данни на стотици хора, в това число публицисти, политици и членове на малцинствени групи “. Това подсети евродепутатът Елена Йончева, която също е част от листата на уеб страницата от 2018 година

Под представянето й в рубриката „ Чистилище “ създателите, които настояват, че са част от неправителствена организация център „ Миротворец “ молят „ правоприлагащите органи да смятат тази обява за изказване за осъществяване от този жител на умишлени дейности против националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и интернационалния ред и право, както и други закононарушения “.
В уеб страницата има имена на известни публицисти, деятели, политици. Част от тях към този момент са убити - журналистът Олес Бузина и някогашният украински народен представител Олег Калашников, да вземем за пример. Върху фотографията на журналистката Даря Дугина е подложен диагонално червен надпис „ Ликвидирана “. През 2019 година единствено за един ден в листата на враговете е и името на Олена Зеленска, брачна половинка на Володимир Зеленски, по това време претендент за президент на Украйна. То е изтрито незабавно след обясненията на Зеленска, че през 2014 година по простъпка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, тъй като тогава не знаела по какъв начин да го направи по този начин, че да изрази отвращение.

Това не е първото включване на Елена Йончева в черен лист от страна на Украйна. През 2015 година поради документалните филми, които тя снима както в Киев - за Майдана, по този начин и за обстановката в Източна Украйна – в Одеса и в Славянск, с декрет на президента Петро Порошенко й беше неразрешено да посещава страната, тъй като съставлява опасност за националната сигурност и суверенитета на страната. Списъкът, в който имаше и повече от 40 публицисти от над 20 страни, измежду които кореспонденти от Военновъздушни сили, El Pais, Die Zeist, които отразяваха събитията освен в Киев, само че и в Източна Украйна, провокира отвращение в интернационалната общественост и измежду западните сътрудници на Украйна. Свои митинги изпратиха с изключение на BBC, по този начин и интернационалните медийни организации като Комитета за отбрана на публицистите, основан в Ню Йорк. Организацията за сигурност и съдействие също реагира. С остра позиция излезе и Йоханес Хан, тогава еврокомисар за политиката за съседство и договарянията за разширението на Европейски Съюз. Това принуди Киев да отстрани глобите за някои от представителите на огромните медии. Елена Йончева беше заличена от листата през 2016 година дружно с още 29 публицисти.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР