В сянката на COVID-19 се крие друга криза. Криза, която

...
В сянката на COVID-19 се крие друга криза. Криза, която
Коментари Харесай

В сянката на COVID-19 се крие друга криза

В сянката на COVID-19 се крие друга рецесия. Криза, която се движи по-бавно, само че е не по-малко критична – рецесията с климата. Това съобщи заместник-управителят на МВФ Тао Джан по време на почналия през днешния ден Делфийски стопански конгрес в Гърция, прочут и като Балканският Давос.

„ От години знаем, че са нужни незабавни и решителни дейности в тази сфера, само че може би през днешния ден е по-ясно от всеки път, че не би трябвало да  си вършим смешка с майката природа “, разяснява Тао Джан.

По думите му двете рецесии са непосредствено свързани, защото някои от решенията за икономическите политики, взети през днешния ден, ще повлияят на климата на следващия ден.

„ Преди 5 години по време на срещата за климата в Париж водещите страни поеха уговорката да подхващат дейности, с които да противодействат на растежа на световната междинна температура. Всички знаем, че са нужни доста по-амбициозни цели на международно равнище, в случай че желаеме да реализираме триумф. С наслада мога да кажа, че Европа е в предните редици на битката с климатичните промени. Европейски Съюз си сложи нови и по-амбициозни цели, в това число реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година Съюзът показа нови политически начинания и вложения в границите на Европейската Зелена договорка. Освен това, новият фонд за икономическо възобновяване в композиция с ревизирания бюджет на Европейски Съюз, които водачите на страните членки следва да дискутират, целят „ зелено възобновяване “ след пандемията. “, сподели Джан.

Според зам-управителят на МВФ европейските климатични политики също са изправени пред провокации.

„ В момента квотата за един звук въглеродни излъчвания коства към 25 евро. За да се реализира въглеродна индиферентност до 2050 година трябват доста по-амбициозни цели за понижаване на нездравословните излъчвания, което на процедура значи по-високи цени върху тях. На второ място, резултатът от по-амбициозните климатични политики върху хората с по-ниски приходи би трябвало да бъде деликатно оценен, с цел да се подсигурява обективен и приобщаващ преход към зелена стопанска система. Трето, прекосяването от изкопаеми горива към чиста сила изисква големи вложения във възобновима сила, умни мрежи и електрически транспортни средства. Регионът ще би трябвало да активизира по-добре частните финанси. “, съобщи още Джан, като добави, че този преход основава и нови благоприятни условия и нови работни места.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР