В свят, обхванат от конфликти и природни бедствия, броят на

...
В свят, обхванат от конфликти и природни бедствия, броят на
Коментари Харесай

Над 59 милиона са вътрешно разселените лица по света

В свят, обзет от спорове и естествени бедствия, броят на хората, които избягаха от домовете си и потърсиха заслон в личните си страни - по този начин наречените вътрешно разселени лица (ВРЛ), доближи рекордно равнище от близо 60 милиона души към края на предходната година, съгласно нови данни, предава Ройтерс.

Бедствията, в това число метеорологични феномени като циклони и наводнения в Азия, както и продължителни спорове тук-там като Сирия, Афганистан и Етиопия са явяват фактори за високи равнища на нови разселвания предходната година, съгласно отчета, формиран от основания в Женева Център за наблюдаване на вътрешно разселване (IDMC).

" Светът се разпада, прекалено много страни се разпадат ", сподели Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците, който сътвори IDMC през 1998 година, с цел да документира разселените хора, за които той сподели, че другояче биха били " невидими ".

" 2021 беше, както документирахме тук, доста мрачна година и 2022 се обрисува още по-лоша ", сподели той, добавяйки, че войната в Украйна ще докара до нов връх тази година.

Общо 59,1 милиона души са били напуснали наложително домовете си в края на предходната година спрямо 55 милиона души през 2020 година, демонстрира годишният отчет. Страните с максимален брой ВРЛ са Сирия, Демократична република Конго, Колумбия, Афганистан и Йемен, се споделя в известието.

Докладът не регистрира бежанците - хора, бягащи в други страни - макар че постоянно има връзка сред вътрешните и трансграничните трендове.

" Това е ужасяващо обвиняване за неналичието на дарба за попречване и разрешаване на спорове ", сподели Егеланд пред публицисти.

Той съобщи, че е " нервозен " поради рецесията в Украйна, която пренасочва средствата за помощ от други места, като сподели, че някои страни употребяват бюджетите си за помощ най-вече, с цел да оказват помощ на украинските бежанци.

" Това значи, че парите, които имаме за останалия свят, ще намалеят ", сподели той. Войната в Украйна също усилва цената на помощта за разселените, защото увеличи цените на храните и горивата, сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР