В своя резолюция евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското

...
В своя резолюция евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското
Коментари Харесай

Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното...

В своя резолюция евродепутатите осъдиха стотиците арести, осъществени от турското държавно управление за да се цензурира рецензията против турската военна атака в Африн.

Евродепутатите осъдиха арестите на публицисти, деятели, доктори и елементарни жители, които са изразили своята съпротива против турската военна намеса в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски надзор. Резолюцията беше призната в четвъртък с гласоподаване с повдигане на ръце.

Евродепутатите са съществено загрижени за филантропичните последствия от турската интервенция и предизвестяват, че тези непропорционални дейности не трябва да бъдат продължавани.

Масови репресии против гражданското общество и свободата на медиите

Извънредното състояние, оповестено след несполучливия опит за боен прелом на 16 юли 2016 г., понастоящем се употребява за в допълнение угнетяване на законната и мирна съпротива, акцентират евродепутатите, като още един път удостоверяват, че мощно осъждат провалената военна намеса. Те допълват, че оттогава повече от 160 медийни организации са били закрити, а турското гражданско общество е подложено на всеобщи репресии.

Евродепутатите приканват турските управляващи за:

–          анулация на изключителното състояние в страната;

–          неотложно и абсолютно освобождение на всички лица, които са били арестувани само заради това, че са правили законна активност, като са упражнявали свободата си на изложение на мнение и сдружаване, и не престават да бъдат арестувани без безапелационни доказателства за осъществяването на незаконна активност, в това число немския публицист Дениз Юджел и четиримата публицисти от вестник „ Джумхюриет;

–          събаряне на обвиняванията против финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше наказана задочно;

–          освобождението на един от водещите водачи на Неправителствени организации Осман Кавала, чието задържане е политизирано и произволно;

–          отдръпване на всички обвинявания против ръководителя на „ Амнести Интернешънъл “ за Турция Танер Кълъч и неговите сътрудници, защото към момента не са показани съответни доказателства против тях;

–          съблюдаване на Европейската спогодба за правата на индивида, в която ясно се отхвърля смъртното наказване.

Средствата на Европейски Съюз, предопределени за Турция, да бъдат обвързани с условия за усъвършенствания в региона на правата на индивида

Евродепутатите декларират, че средствата, предопределени за органите на Турция в границите на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II) би трябвало да бъдат обвързани с условия за усъвършенствания в региона на правата на индивида, демокрацията и правилата на правовата страна.

Те приканват висшия представител за външна политика Фредерика Могерини, Европейската работа за външна активност (ЕСВД), Европейската комисия и страните членки да не престават да повдигат пред турските си сътрудници въпросите за ситуацията на арестуваните бранители на правата на индивида, политически деятели, юристи, публицисти и представители на университетските среди.

През ноември 2016 г. евродепутатите приканиха за краткотрайно заледяване на договарянията за участие с Турция, като в същото време страната остане „ обвързана “ към Европейски Съюз. През юли 2017 г. евродепутатите предизвестиха, че диалозите за присъединение на Турция към Европейски Съюз би трябвало да бъдат прекъснати, в случай че препоръчаните промени в конституцията бъдат признати, защото те са в несъгласие с критериите за участие в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР