В своя позиция за нова здравна карта, изпълнителния съвет на

...
В своя позиция за нова здравна карта, изпълнителния съвет на
Коментари Харесай

ДБГ вижда спешна нужда от ефективен контрол в здравеопазването

В своя позиция за нова здравна карта, изпълнителния съвет на ДБГ разяснява, че българското опазване на здравето има потребност от ефикасен надзор върху финансирането и медицинските действия. Зад признатата от държавното управление нова здравна карта те виждат рязане на разноски " на око ", с което тук-там ще бъде заплашен естественият лековит развой .

Според тях, предлаганата здравна карта е направена непрозрачно и почива на погрешни данни , резултат от безконтролните злоупотреби в системата, с което досегашните неточности се легализират и се обезпечава продължението им във времето. Съществуват явни диспропорции в параметрите. Три пъти е намалял броят на случаите, които могат да бъдат регистрирани по клинични пътеки, изискващи трето равнище на подготвеност. Вече е направена и поръчката, че след една година картата вероятно ще бъде изменена, изясняват ДБГ.

Правителството лишава лечебните заведения от опция да преценяват кое е най-хубаво за пациентите с оглед съответните потребности, считат от партията. Отнема се опцията им за оперативно ръководство и се централизира вземането на решения до цялостно овластяване на администрацията и политиците.

ДБГ смятат, че новата здравна карта, по-скоро, може да заплаши естественото лекуване на хората, там, където го има , поради безредния метод на правене и неверните правила, на които почива. При това състояние единственият печеливш от по този начин признатата здравна карта ще бъде министърът на опазването на здравето , поради краткотрайно задръстване на финансови дупки в средносрочен проект и поради присвоените му права за преразпределение.

ДБГ допълват, че Ананиев е заел поста с желанието да предложи нов модел на опазването на здравето, само че то продължава да се дави в система от корупционни практики, обезкръвява се откъм фрагменти, задушава се от недофинансиране на клиничните пътеки, мачка се през политическо кадруване на основни постове на " правилните хора " .

 С Националната здравна карта лечебните заведения ще подписват анекси
С Националната здравна карта лечебните заведения ще подписват анекси

Очакванията на Ананиев са НРД за 2019 година да отрази НЗК

ДБГ упорстват " държавното управление да изостави кухия ПРски метод и да предприеме решаващи стъпки за възстановяване на здравната система " посредством:

Ефективно въвеждане на електронно опазване на здравето, което да пресече корупционните схеми и да даде опция на пациентите да управляват харченето на средства за лечение;

Въвеждане на система за ефикасен финансово-медицински одит на лечебните заведения и финансиране съгласно качеството на услугите, а не вторично администриране на подадените преразходи от НЗОК;

Обезпечаване на така наречен структурообразуващи лечебни заведения - някогашните регионални лечебни заведения и висшите медицински университети, които поемат и правят най-тежкото лечение;

Премахване на поголовните структурни и финансови предели посредством освобождение на свободния избор на пациента и финансиране само на качествено осъществената лечебна активност там, където е оказана.

 БЛС скочи против Националната здравна карта
БЛС скочи против Националната здравна карта

Лекарското съсловие чака новата здравна карта да бъде оспорена в съда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР